Cinci lucruri pe care trebuie să le ştii despre virusul Zika

zikaVirusul Zika este foarte periculos în special pentru femeile însărcinate, deoarece a fost asociat cu grave malformaţii ale fetusului. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în 21 dintre cele 55 de ţări ale Americii de Sud, virusul, suspectat că provoacă microcefalie, a fost confirmat de o săptămâna în cel puţin şase ţări din Europa: Marea Britanie, Italia, Olanda, Portugalia, Danemarca şi Elveţia.

Iată cinci lucruri esenţiale pe care trebuie să le cunoşti despre virusul Zika: 

1. Virusul a fost reperat prima oară în Uganda, în 1947, la o maimuţă. Zika aparţine aceleaşi familii Flaviviridae că şi viruşii febrei dengue şi febrei galbene. Primul caz uman de febra Zika a fost semnalat în 1968, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

2. Zika se transmite prin înţepături de ţânţari de tipul Aedes aegypti şi ţânţari tigru (Aedes albopictus). Insectele înţeapă o persoană bolnavă, iau virusul şi contaminează apoi oameni sănătoşi.

3. Nu există medicamente sau vaccinuri pentru acest virus, ci se tratează doar simptomele asociate bolii. De asemenea, persoanele afectate sunt sfătuite să se odihnească şi să consume multe lichide. Cel mai adesea, persoanele care au contactat virusul se confruntă cu simptome precum: febra, dureri de articulaţii, dureri de cap, erupţii cutanate, roşeaţa la nivelul ochilor (cum apare la conjunctivită).

4. Este foarte periculos pentru femeile însărcinate, deoarece este asociat cu microcefalia, o afecţiune care determina o dezvoltare incompletă a creierului, precum şi dimensiuni reduse ale capului bebeluşului. Numărul de microcefalii la nou-născuţi semnalat în Brazilia a crescut enorm, ajungând de la 167 de cazuri în 2014, la aproximativ 3.900 până în prezent. Prin urmare, guvernele mai multor state au recomandat cuplurilor să evite sarcinile în următoarele luni, printre care Columbia, Ecuador, Jamaica, dar şi Statele Unite ale Americii. Cea mai drastică recomandare a fost făcută de Guvernul din Salvador, care a sfătuit femeile să nu rămână însărcinate în următorii doi ani.

5. Că mijloc de protecţie împotriva întepaturilor de ţânţari se recomandă purtarea unor haine largi, care să alunge insectele şi folosirea spray-urilor care alungă insectele.

Sursa: rtv.net

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.