CIOLOŞ vrea să schimbe HARTA ROMÂNIEI

regionalizareREGIONALIZARE ROMANIA – Dezbaterea despre regionalizare va fi relansată, a declarat premierul Dacian Cioloş, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, la ‘Ora prim-ministrului’, potrivit Agerpres.

‘Lucrăm şi la acest lucru. Nu am vrut şi nu vrem să ne asumăm lucruri pe care ştim că nu le putem duce până la capăt, dar ne dorim să relansăm discuţia, dezbaterea şi despre regionalizare, conştienţi fiind de faptul că o decizie privind regionalizarea merge dincolo de o modificare legislativă’, a afirmat Cioloş, în cadrul dezbaterii cu tema ‘Reforma administraţiei publice’.

Premierul a spus că dezbaterea privind regionalizarea României poate fi relansată în contextul dezbaterii privind reforma administraţiei.

‘În acest context al reformei administraţiei publice, inclusiv administraţia publică locală, putem reintroduce şi această dezbatere legată de regionalizare şi vedem până unde putem merge cu acest proces de dezbatere şi eventual de pregătire a deciziilor’, a explicat Dacian Cioloş.

Care sunt regiunile României – situaţia actuală

Planurile actuale privind regionalizarea suprapun hărţii actuale administrative cele opt regiuni de dezvoltare, create în 1998 pentru coordonarea necesară aderării României la Uniunea Europeană.

Procesul de regionalizare se derulează în strînsă legătură cu descentralizarea administrativă şi financiară.

Ce s-a întâmplat până acum

Decembrie 2012 – includerea proiectului în Programul de Guvernare 2013-2016

Februarie 2013 – aprobarea în Guvern a Memorandumului privind adoptarea măsurilor necesare pentru demararea procesului de regionalizare-descentralizare în România

Februarie-martie 2013 – crearea structurilor de lucru (CONREG, CTIRD), prevăzute în Memorandum, primele întâlniri

Aprilie 2013 – iniţierea primelor dezbateri, întâlniri de lucru cu experţi străini şi cu reprezentanţii administraţiei publice locale

Mai 2013 – întâlnire de lucru cu reprezentanții administrației publice locale privind descentralizarea

Mai-iunie 2013 – primele dezbateri în plan local au fost organizate la Iași, Craiova și Timisoara.

După care nu s-a mai întâmplat nimic până în ziua de azi.
Care sunt paşii către regionalizare

Analiza necesară organizării şi funcţionării regiunilor administrativ-teritoriale
Analiza proiectelor de modificare a actelor normative care vizează transferul de competenţe către administraţia publică de la nivel local, judeţean şi regional
Elaborarea pachetului legislativ necesar pentru organizarea şi funcţionarea autorităţilor administraţiei publice regionale.
– Organizarea de întâlniri-dezbateri libere, în fiecare regiune, cu participarea mediului academic, a societăţii civile, a structurilor asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale etc., precum şi a reprezentanţilor Guvernului.
– Organizarea unor întâlniri-dezbateri finale în Bucureşti, cu participarea mediului academic, a societăţii civile, a structurilor asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale, a partidelor politice parlamentare şi neparlamentare etc., precum şi a reprezentanţilor Guvernului.
– Definitivarea pachetului de acte normative privind descentralizarea şi regionalizarea.
– Adoptarea de către Parlament a legii pentru revizuirea Constituţiei.
– Desfăşurarea referendumului.
– Validarea rezultatelor referendumului de către Curtea Constituţională a României.
– Intrarea în vigoare a Constituţiei revizuite, la data publicării în Monitorul Oficial a Hotărârii de validare a referendumului.
– Promovarea şi aprobarea pachetului de acte normative privind descentralizarea şi regionalizarea în Guvern, imediat după data intrării în vigoare a Constituţiei revizuite.
– Organizarea de alegeri pentru autorităţile publice regionale.

Ce cred românii despre regionalizare

Citeste continuarea pe economica.net

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.