City Insurance a intrat în redresare financiară. Poliţele existente sunt valabile, emiterea celor noi a fost limitată

city insuranceConsiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a decis deschiderea procedurii de redresare financiară pe bază de plan la Societatea de Asigurare – Reasigurare City Insurance S.A, se arată într-un comunicat al instituţiei.

„Decizia ASF se bazează pe concluziile unei analize diagnostic de supraveghere şi a unui raport de control inopinat care au scos în evidență o serie de deficiențe privind solvabilitatea și nivelul capitalului societăţii. Printre cele mai importante probleme identificate în situaţia societăţii sunt gradul ridicat de subadecvare a rezervelor de daună, de 43% şi coeficientul de lichiditate de 0,83 pentru activitatea de asigurări generale, care nu respectă prevederile normelor în vigoare”, se arată în comunicat.

City Insurance este a şaptea societate de asigurare din România pe segmentul asigurărilor generale, cu prime brute subscrise de circa 502 milioane de lei, şi o cotă de 7,2% din piaţă, potrivit ultimelor date ale ASF. Compania a vândut în special poliţe de asigurare de răspundere civilă auto (RCA), fiind pe locul patru în topul asigurătorilor români pe acest tip de asigurare. În plus, City Insurance este firma de asigurare cu cele mai multe prime subscrise în alte state: 78,5 milioane de lei, adică circa 29% din totalul asigurătorilor din România.

Prin decizia ASF, activitatea de subscriere a societăţii va fi limitată la 75% din totalul sumelor de asigurare brute înregistrate în anul 2015, mai puţin clasa 15 – Asigurări de garanţii, unde subscrierea de noi contracte de asigurare va fi interzisă.

Poliţele de asigurare deja emise rămân valabile până la data expirării.

„În termen de cel mult 20 de zile de la data comunicării deciziei Consiliului ASF, City Insurance S.A. are obligaţia să desemneze un auditor financiar, pentru efectuarea unei evaluări corecte, prudente și realiste a activelor, datoriilor și capitalurilor sale proprii” se mai arată în comunicat.

„De asemenea, în termen de 20 zile de la data primirii deciziei, Consiliul de administraţie al Societății de Asigurare – Reasigurare City Insurance S.A. are obligaţia să întocmească şi să depună la sediul ASF un plan de redresare financiară.  Planul va cuprinde măsurile de redresare financiară, precum şi modalităţile concrete şi termenele de îndeplinire a măsurilor asumate de conducerea societăţii în vederea asigurării fondurilor proprii eligibile care acoperă SCR (Solvency Capital Requirement) sau pentru modificarea profilului de risc, a fondurilor proprii eligibile care acoperă MCR (Minimum Capital Requirement), precum și a coeficientului de lichiditate. Termenul pentru reîncadrarea în cerinţele SCR este de maximum 6 luni, în timp ce termenul pentru respectarea cerinţelor MCR este de 3 luni – de la aprobarea planului de redresare”, mai spune ASF.

Iată ce a constatat ASF cu ocazia controlului de anul trecut:

  • Întârzieri importante la plata despăgubirilor aferente daunelor Carte Verde, fiind înregistrate la B.A.A.R. cereri de chemare în garanție, cu consecințe negative asupra întregii piețe de asigurări RCA din România;
  • O datorie semnificativă aferentă cedării în reasigurare a riscurilor incluse în clasa 10 – RCA, reprezentând aproximativ 85% din totalul datoriilor față de reasigurători;
  • O expunere ridicată la risc, reprezentând totalul sumelor asigurate pentru polițele în vigoare, raportat la valoarea activului net înregistrată de societate la aceeași dată, la clasa 15 – Asigurări de garanţii, încheiate pe teritoriul României şi în Spaţiul Economic European;
  • Absenţa unei evaluări, pe o bază prudentă, a sumelor de încasat de la societăți afiliate şi diverşi debitori, cu valori și vechimi semnificative, fără a ţine cont, de asemenea, de deprecierea creanțelor respective.

Sursa: economica.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.