CJ Maramureș, partener în proiectul inovativ care a adus o stație de biogaz în Seini! FOTO

13015341_925869977510384_5941029953280063846_nGabriel Zetea:  ”CJ Maramureș, partener în proiectul inovativ care a adus o stație de biogaz în Seini”

La Casa de Cultură din Seini a avut loc, zilele trecute, o impresionantă dezbatere publică județeană din cadrul Campaniei de promovare a celor mai bune practici și a instrumentelor financiare pentru conformarea cu prevederile Directivei Nitrați în cadrul Proiectului „Controlul integrat al Poluării cu Nutrienți”. Alături de primarul orașului Seini, Gabriela Tulbure s-a aflat și senatorul Sorin Bota, deputatul Călin Matei, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, Naiana Milea, director UMP din cadrul Ministerului, Apelor și Pădurilor, Cornelia Nagy, secretar general adj. Ministerul Finanțelor Publice, Alexandru Cosma, directorul executiv APM Maramureș, prof. univ. dr. Gavril Ardelean, prorector Universitatea „Vasile Goldiș” și director al filialelor din Baia Mare și Satu Mare, Simona Popescu, consultant de finanțări, echipa clujeană de la firma consultanţei de mediu şi de management EPMC.

13062153_925869924177056_262709528074182592_nAu participat reprezentanți ai autorităților publice din județ, experți din domeniul protecției mediului, invitați ai multor instituții relevante, consilieri locali, fermieri, cadre didactice, administratori de firme, oameni de afaceri, medici, funcționari din aparatul propriu al primăriei. La încheierea dezbaterilor a fost vizitată Stația pilot de biogaz, unde celor prezenți le-a fost prezentată investiția seineană atât de benefică comunității și pentru protecția mediului.

Gabriel Zetea: ”Suntem mândri că un orășel din Maramureș a depus o ofertă de proiecte mai bună decât orașul Iași”

Vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a arătat că, încă din 2012, a încercat să convingă administrațiile locale că e nevoie de o îmbunătățire a activității administrative prin dezvoltarea unor strategii locale, care să urmărească în pricipal creșterea resurselor de venit pentru bugetele locale. ”Să încercăm să promovăm proiectele prin care primăriile maramureșene să devină cu adevărat autonome, având surse de venit suplimentare pentru a putea implementa proiecte de dezvoltare europeană.

11217180_925870207510361_6445936850906019867_nPrimarul orașului Seini, Gabriela Tulbure și administrația locală au înțeles repede și ne-au propus și nouă, Consiliului Județean Maramureș, un parteneriat într-un proiect inovativ, o stație de biogaz în Seini.

Azi vorbim, deja, despre un proiect implementat, câștigat în urma unui concurs de proiecte cu municipiul Iași, și asta cred că ne poate face mândri pe toți: faptul că un orășel din Maramureș poate depune o ofertă de proiecte mai bună decât Iașiul, care este a patra cea mai mare localitate din România ca populație. Proiectul aduce în Seini noi locuri de muncă, bani suplimentari la bugetul local și, nu în ultimul rând, un impact pozitiv asupra mediului. Vorbim despre un proiect pilot și sper ca, pe viitor, exemplul curajos al administrației seinene să fie preluat în mai multe localități din Maramureș”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

statie biogaz seiniGabriela Tulbure: ”Stația de la Seini a fost dată ca exemplu la nivel național”

Primarul orașului Seini, Gabriela Tulbure, cea care a deschis evenimentul și a moderat toate discuțiile a arătat faptul că, la această întâlnire importantă pentru Seini, Octavian Bodea, expert de mediu în cadrul Controlului Integrat al Poluării cu Nutrienți a vorbit despre stadiul de finanțare pentru conformarea cu directiva nitranți și a prezentat ghidul aplicantului. ”Au fost discutate căi de reducere a poluării cu nitrați, măsuri pentru prevenirea poluării și surse de finanțare pentru investiții care susțin aceste demersuri în județul nostru. Odată finalizate discuțiile, am făcut o vizită în teren, la stația pilot de biogaz. Sunt foarte mândră că stația de la Seini a fost dată ca exemplu la nivel național.

13043235_925869917510390_3605634725364664264_nAm avut parte de un eveniment extrem de reușit, la care au participat aproximativ 150 de persoane, în special agricultori, fermieri din zonă, reprezentanți de la Apele Române, de la Vital, Renel, Gospodărirea Apelor, DSV, DSP, firma din Ungaria, angajații stației pilot de biogaz, întreaga echipă de implementare. Am câștigat o competiție deloc ușoară, unde am concurat cu municipiul Iași. Când lucrezi cu profesioniști, când dai dovadă de încredere și determinare și când cel mai important gând este să înființezi noi locuri de muncă în orașul pe care îl iubești, nicio piedică nu este prea mare și orice efort merită făcut”, a declarat primarul orașului Seini, Gabriela Tulbure.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.