Clarificări esențiale de la Ministrul Muncii: Noile prevederi ale legii pensiilor avantajează semnificativ femeile

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a adus clarificări importante în legătură cu noile prevederi ale legii pensiilor, care oferă avantaje semnificative pentru femei. În cadrul unei intervenții la Antena 3 CNN, ministrul a explicat că noua legislație va considera anumite perioade de concediu ca fiind contributive pentru stabilirea pensiei, o schimbare ce vizează în mod special femeile.

Principalele modificări anunțate includ o egalizare treptată a vârstei de pensionare între femei și bărbați până în anul 2035, precum și recunoașterea perioadei de concediu pentru creșterea copilului ca perioadă contributivă la calculul pensiei. Mai exact, vârsta de pensionare pentru femei se va reduce cu șase luni pentru fiecare copil născut, până la un maxim de trei ani și șase luni. Aceasta înseamnă că, pentru o mamă care a beneficiat de concediu de creștere a copilului pentru doi copii, durând în total patru ani, această perioadă va fi adăugată la stagiul său de cotizare, oferind astfel un avantaj semnificativ în calculul pensiei.

Actualmente, vârsta de pensionare pentru femei este stabilită la 62 de ani și două luni, urmând să crească gradual. Din iulie, vârsta de pensionare pentru femei va fi de 62 de ani și trei luni, cu un obiectiv de creștere la 63 de ani până în 2030. Până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei va crește eșalonat până la 65 de ani, egalizând astfel vârsta de pensionare pentru ambele sexe.

Aceste schimbări reprezintă un pas important spre asigurarea unui echilibru și o recunoaștere a rolului esențial pe care femeile îl au în societate, nu doar ca parte activă a forței de muncă, dar și în rolul lor de mame. Noua lege a pensiilor pare să ofere o abordare mai echitabilă și să recunoască contribuția unică a femeilor la dezvoltarea socială și economică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.