Cod galben de inundații pe râul Lăpuș. Află mai mult

Cupseni

Specialiștii Apele Române Someș-Tisa monitorizează cursurile de apă și lucrările hidrotehnice. De asemenea, prin Dispecerat asigurăm fluxul informațional al datelor către toate instituțiile implicate în gestionarea situațiilor de urgență.

În momentul actual, este depășită cota de atenție pe râul Lăpuș, la stația hidrometrică Lăpușel.
Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, specialiștii Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (#INHGA) au actualizat avertizarea hidrologică. Până la miezul nopții, râul Lăpuș rămâne sub incidența codului galben hidrologic, pe sectorul situat în aval de confluența cu râul Cavnic.
❗️ Recomandăm cetățenilor să nu circule (inclusiv cu autovehicule) în zonele aflate sub coduri hidrologice și să respecte recomandările autorităților.
Riveranii trebuie să-și curețe șanțurile și rigolele pentru asigurarea scurgerii apelor pluviale.
Autoritățile locale să identifice și îndepărteze depozitele de deșeuri necontrolate (inclusiv de material lemnos) care pot obtura secțiunile de scurgere a apelor, provocând inundații cu puternic impact local.
Din cauza precipitațiilor înregistrate în ultimele 48 de ore, a încălzirii vremii care a determinat topirea bruscă a stratului de zăpadă, precum și a activării torenților, au crescut nivelurile cursurilor de apă din arealul Someș-Tisa.
În aceste condiții, s-au produs inundații cu impact local în mai multe localități din județele Maramureș și Bistrița-Năsăud. Pagubele sunt în curs de evaluare și centralizare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.