COD GALBEN si COD PORTOCALIU in judetul Maramures!

calduraAvand in vedere avertizarile de COD GALBEN si COD PORTOCALIU care vizeaza cresterea regimului de temperatura pentru urmatoarele zile va informam ca in judetul Maramures, pentru intervențiile in cazuri de urgență sunt disponibile:

  • 31 de ambulante din cadrul Serviciului Judetean de Ambulanta Maramures, cu personalul aferent;

  • 6 autospeciale SMURD (plus 1 autospeciala de rezerva), cu personalul aferent;

  • 10 autospeciale pentru transport de apa menajera catre populatia judetului;

  • 29 de autospeciale ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Gheorghe Pop de Basesti” Maramures, pregatite pentru stingerea incendiilor;

  • 98 de angajati ai ISU Maramures pregatiti pentru stingerea incendiilor/tura;

  • 75 de servicii de voluntariat;

Precizam ca in acest moment in judetul Maramures, in contextul unui control tematic privind sistemele centralizate mici de aprovizionare cu apa potabila in mediul rural, efectuat de Directia de Sanatate Publica Maramures in cursul lunii mai 2015, sunt 16 unitati administrativ teritoriale (UAT-uri) care au alimentarea cu apa sistata, datorita (in mare parte) lipsei Autorizatiei Sanitare de Functionare.

Pana in prezent, in judetul Maramures, a fost semnalat un singur caz de lipotomie/deshidratare.

Pentru o mai buna informare a populatiei Ministerul Afacerilor Interne prin Departamentul pentru Situatii de Urgenta a emis un set de masuri de prevenire a efectelor periculoase pentru sanatatea populatiei in perioadele caniculare.

Masuri de prevenire pentru perioadele caniculare

Recomandări privind protecţia populaţiei pe timpul caniculei:

– Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spatii publice);

– Evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00; Purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;

– Beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe (soc, muşeţel, urzici);

– Mâncaţi fructe şi legume (pepene, prune, roşii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă); mâncaţi echilibrat şi variat insistând pe produsele cu valoare calorica mică;

– Evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare;

– Evitaţi alimentele cu un conţinut sporit de grăsimi, în special de origine animală;

– Nu consumaţi alcool (inclusiv bere) – vă deshidratează şi vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei;

– Menţineţi legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilităţi), interesându-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă ori de câte ori au nevoie;

– Nu lăsaţi copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme;

– Cereţi sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferinţă, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră;

– Creaţi un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;

– Persoanele care suferă de diferite afecţiunii îşi vor continua tratamentul, conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente;

– Pentru ameliorarea condiţiilor la locul de muncă se va reduce intensitatea si ritmului activităţilor fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.