Cod rutier 2023. Ultima schimbare îți aduce 400 lei amendă imediat ce ieși din parcare. Reglementarea nouă, deja în Monitorul oficial

La mijlocul lunii iunie, Codul Rutier a suferit din nou modificări, iar autoritățile au introdus noi reguli pentru posesorii auto din România.

Cod rutier 2023. O modificare a legii rutiere, intrată în vigoare de luna trecută, a venit cu o nouă obligativitate pentru șoferii români de la noi din țară. Astfel, aceștia trebuie să fie atenți la utilizarea luminilor de zi sau a fazei scurte. Dacă nu vor face acest lucru vor fi sancționați contravențional cu amendă.

La mijlocul lunii iunie, Codul Rutier a suferit din nou modificări, iar autoritățile au introdus noi reguli pentru posesorii auto din România.

De la mijlocul lunii iunie a devenit obligatoriu pentru șoferii din România să folosească luminile de zi sau faza scurtă. Obligația exista și înainte, dar era limitată la autostrăzi, drumuri expres sau drumuri europene.

Acum, toți șoferii trebuie să respecte această regulă din Codul Rutier, indiferent de drumul pe care se află. Regula este reglementată de Legea numărul 168 din 2023, cea care prevede că “în circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă”.

Așadar, șoferii trebuie să folosească lumina diurnă din momentul în care ies din parcare și până când se întorc în aceasta. Obligația exista și înainte, dar era limitată la autostrăzi, drumuri expres sau drumuri europene.

Potrivit Codului Rutier, amenda începe de la 290 de lei și poate ajunge până la 435 de lei. Legea se aplică și pentru conducătorii de motociclete sau mopede, iar în cazul lor amenda poate ajunge până la 725 de lei.

Aici este important de menționat că românii care conduc motociclete sau mopede trebuiau să respecte încă din 2002 o lege mai dură în ceea ce privește folosirea fazei scurte sau a luminii diurne.

Majoritatea conducătorilor auto sunt de părere că această măsură era esențială, în special cei care au călătorit în țări în care utilizarea luminilor de zi este deja adoptată pe scară largă.

Pentru cei obișnuiți cu această practică și care dețin vehicule care funcționează cu combustibil tradițional, menținerea luminilor de întâlnire aprinse în permanență nu ridică nicio problemă.

Cu toate acestea, în cazul mașinilor hibride și electrice, există o preocupare în ceea ce privește descărcarea accelerată a bateriei din cauza consumului crescut de energie electrică.sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.