a activităţii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş
– 2022 –
În anul 2022 activitatea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş a vizat eficientizarea acţiunilor de prevenire şi creşterea capacităţii de reacţie în situaţii de urgenţă a tuturor structurilor cu atribuţii din cadrul Sistemului Judeţean de Management al Situaţiilor de Urgenţă, prioritatea comitetului fiind apărarea vieţii şi sănătăţii populaţiei, protejarea mediului înconjurător şi a valorilor materiale, pe timpul producerii unor situaţii de urgenţă, precum şi restabilirea rapidă a stării de normalitate.
Sub conducerea prefectului, în anul 2022 Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit în 37 de şedinţe extraordinare și 3 ședințe ordinare, în cadrul cărora au fost adoptate 37 de hotărâri.
Secretariatul Tehnic Permanent a întocmit 18 referate pentru emiterea Ordinelor de Prefect, privind constituirea comisiilor mixte de constatare și evaluare a pagubelor produse în anul 2022.
ACȚIUNI ȘI MĂSURI CU CARACTER PROACTIV, ÎN PERIOADA PREDEZASTRU
Pentru prevenirea şi limitarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice, prin dispeceratul I.S.U. s-au primit 3 mesaje de avertizare COD ROȘU, 42 de avertizări COD PORTOCALIU, 196 de mesaje de atenționare COD GALBEN, totalizând un număr de 241 de atenționari, avertizari și informări. Acestea au fost transmise către membrii Comitetului Judeţean, Comitetele Locale (primari, viceprimari) şi agenţi economici care prin specificul activităţii constituie factori de risc potenţial generatori de situaţii de urgenţă, totalizând un număr de peste 48.000 de SMS-uri și respectiv 33 de mesaje transmise prin sistemul RO-ALERT.
Alte acțiuni cu caracter proactiv:
- Transmiterea către C.L.S.U. a măsurilor ce se impun, în cazul instituirii codurilor de atenționare/avertizare hidrometeorologică;
- Asigurarea permanenţei la primării;
- Monitorizarea cursurilor de apă vizate de atenționări/avertizări;
- Actualizarea permanentă a datelor de contact ale membrilor CLSU şi CJSU;
- Executarea controalelor mixte, în teritoriu;
- Planificarea și participarea la convocări, instructaje şi instruiri ale membrilor C.L.S.U;
- Centralizarea stocurilor de material antiderapant, a spațiilor de cazare și a tehnicii specifice actiunilor de deszăpezire;
- Verificarea modului în care au fost decolmatate șanțurile, rigolele și cursurile de apă;
- Întocmirea Planurilor de măsuri pentru diminuarea potențialelor efecte negative ale caniculei și secetei pe teritoriul județului Maramureș, respectiv Planul de măsuri pentru perioada sezonului rece;
- Informarea preventivă a populației cu privire la interdicțiile utilizării focului deschis la arderea de miriști și vegetație uscată, precum și la conducerea preventivă pe timpul sezonului rece;
- De asemenea, s-au desfășurat 55 exerciții cu forțe și mijloace în teren, privind gestionarea situațiilor de urgență generate de: incendii, accidente rutiere cu victime multiple și inundații. Totodată s-a verificat și modul de punere în aplicare a Planului Roșu de intervenție și a Planului de Urgență Externă la un obiectiv SEVESO.
GESTIONAREA SITUAȚIILOR DE URGENȚĂ
SITUAȚIA GENERATĂ DE CONFLICTUL MILITAR DIN UCRAINA
În anul 2022 una din principalele activități gestionate de C.J.S.U. Maramureș a fost situația generată de conflictul militar din Ucraina, în acest scop au fost emise un număr de 18 Hotărâri C.J.S.U. privind gestionarea optimă a fluxului de cetățeni străini sau apatrizi, care intră pe teritoriul județului Maramureș.
Începând cu data de 25.02.2022, prin Hotărârea C.J.S.U. nr.4/2022, se amenajează pe Stadionul Municipal Sighetu Marmației Tabăra Mobilă pentru refugiați/persoane strămutate cu o capacitate de 160 de persoane, aceasta fiind dotată cu 20 de corturi pentru cazarea persoanelor, 1 cort punct control acces, 2 corturi administrative, 2 corturi pentru sevirea mesei și un grup sanitar. La nivelul județului Maramureș a fost dislocată o tabără mobilă de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba, care în funcție de situația operativă, poate fi operaționalizată într-un timp foarte scurt.
Din data de 08.03.2022 la Punctul de Trecere al Frontierei Sighetu Marmației s-a constituit Punctul de Coordonare și Comandă Avansat Integrat(P.C.C.A.I.), din acesta făcând parte toate componentele din CJ.S.U. Maramureș, împreună cu autoritațile locale și O.N.G.-uri locale, naționale și internaționale.
Pentru a veni în sprijinul cetățenilor ucrainieni, în Punctul de Trecere al Frontierei Sighetu Marmației, s-a organizat un flux cât mai intuitiv, denumit la nivel internațional Blue Dot, iar pentru aceasta au fost montate corturi pentru înregistrarea persoanelor, corturi pentru asistență medicală, corturi pentru servit masa, corturi cu îmbrăcăminte și încălțăminte, cort pentru depozitare materiale de primă necesitate, corturi de așteptare dotate cu locuri de joacă pentru copii. Spre finalul anului 2022, pentru îmbunătățirea condițiilor de lucru și din cauza condițiilor meteo, cu sprijinul Consiliului Județean, corturile au fost înlocuite cu containere modulare.
Totodată au fost confecționate și distribuite pliante bilingve pentru informarea cetățenilor, au fost organizate transporturi în funcție de destinația persoanelor refugiate/strămutate, li s-a acordat mâncare și apă, materiale de igienă personală, îmbrăcăminte și încălțăminte, asistență medicală și umanitară.
De la izbugnirea conflictului armat, pe lângă instituțiile publice deconcentrate și descentralizate și autoritățile publice locale implicate, am fost sprijiniți de 12 Organizații Neguvernamentale acestea asigurând zilnic o medie de 32 voluntari, fiind distribuite 12.000 kg de îmbrăcăminte și încălțăminte respectiv o medie de aproximativ 38 kg de măncare și apă pe zi.
Pentru gestionarea afluxului masiv de persoane refugiate/strămutate preconizat s-au întocmit protocoale de colaborare cu instituții publice/operatori economici, asigurându-se o capacitate de cazare pentru 1700 de persoane, gradul mediu de ocupare fiind de aproximativ 100 de persoane zilnic.
Prin Punctul de Coordonare și Comandă Avansat Integrat(P.C.C.A.I.) în cursul anului 2022, au fost asistate peste 75.500 de persoane refugiate/strămutate, totodată au fost efectuate 880 misiuni de transport pentru 8013 persoane refugiate/strămutate, iar în Tabăra Mobilă au fost cazate 123 de persoane refugiate/strămutate.
Totodată, în apele râului TISA s-au desfășurat 2 misiuni de căutare salvare a 3 persoane de cetatenie ucraniană iar împreună cu Serviciul Public Salvamont Maramureș și Inspectoratul de Jandarmi Județean Maramureș, sprijiniți de aeronave IGAV și MAI, am executat 5 misiuni de căutarea-salvare în zona montană în care au fost salvate 8 persoane.
INUNDAȚII ŞI FENOMENE HIDROMETEO PERICULOASE
Anul 2022 a fost caracterizat, din punct de vedere meteorologic, de temperaturi ridicate faţă de limitele temperaturilor medii obişnuite, cu un climat evidențiat prin trecerea bruscă la fenomene meteorologice caracterizate prin precipitații de scurtă durată şi intensificări ale vântului, pe alocuri cu o intensitate neobişnuită și spre finele anului prin zile cu temperaturi relativ ridicate, anormale pentru acestă perioadă.
Cele mai semnificative fenomene hidrometeorologice produse în anul 2022 au fost:
- În perioada 25-26.12.2021 și 04-06.01.2022 s-au înregistrat precipitații abundente suprapuse pe un strat de zăpadă, iar temperaturile pozitive au favorizat cedarea apei din stratul de zăpadă producând creșteri de niveluri , afectând:
- 3 UAT-uri cu 3 localități;
- Pagube în valoare de 2.288.000 lei;
- În perioada 01-02.04.2022 și 09-10.04.2022 s-au înregistrat precipitații abundente suprapuse pe un strat de zăpadă, iar temperaturile pozitive au favorizat cedarea apei din stratul de zăpadă producând creșteri de niveluri și debite, afectând:
- 2 UAT-uri cu 3 localități;
- Pagube în valoare de 518.800 lei;
- În perioada 25-29.04.2022 s-au înregistrat precipitații abundente suprapuse pe un strat de zăpadă în zonele înalte, instabilitate atmosferică temporar accentuată și vijelii. Pe alocuri s-au înregistrat precipitații cu caracter torențial, precipitații cu caracter local, afectând:
- 3 UAT-uri cu 7 localități;
- Pagube în valoare de 600.610 lei;
- În perioada 25-26.05.2022 s-au înregistrat averse cu caracter torențial, instabilitate atmosferică temporar accentuată și vijelii, afectând:
- 2 UAT-uri cu 3 localități;
- Pagube în valoare de 394.400 lei;
- În data de 06.07.2022 s-au înregistrat averse cu caracter torențial, instabilitate atmosferică accentuată, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, afectând:
- 1 UAT cu o localitate;
- Pagube în valoare de 59.200 de lei;
- În perioada 29.07-31.07.2022 s-a înregistrat o instabilitate atmosferică temporar accentuată, ploi care au generat scurgeri de pe versanți, torenți și pâraie, afectând:
- 3 UAT-uri cu 7 localități;
- Pagube în valoare de 614.800 lei;
- În perioada 08.08-09.08.2022 s-a înregistrat o instabilitate atmosferică temporar accentuată, averse cu caracter torențial cu efecte asupra obiectivelor din zonă, afectând:
- 4 UAT-uri cu 7 localități;
- Pagube în valoare de 1.803.700 lei;
- În perioada 16.08-24.08.2022 s-a înregistrat o instabilitate atmosferică temporar accentuată, averse cu caracter torențial cu efecte asupra obiectivelor din zonă, afectând:
- 9 UAT-uri cu 21 de localități;
- Pagube în valoare de 4.276.075 lei;
- În perioada 08.09-16.09.2022 s-a înregistrat o instabilitate atmosferică temporar accentuată, ploi care au generat scurgeri de pe versanți, afectând:
- 3 UAT-uri cu 10 localități;
- Pagube în valoare de 287.600 lei;
- În perioada 16-17.12.2022 s-au înregistrat precipitații abundente suprapuse pe un strat de zăpadă în zonele înalte, la munte afectând:
- 1 UAT cu o localitate;
- Pagube în valoare de 39.000 lei;
În cursul anului 2022, în județul Maramureș, în urma fenomenelor hidrometeorologice periculoase, au fost afectate 50 de localități din 22 de U.A.T.-uri, înregistrându-se următoarele pagube: 2 – poduri, 16 – podețe și traversări pietonale, 1 km – drumuri județene, 5,2 km – drumuri comunale, 94,10 km – străzi, 11,5 km drumuri forestiere și agricole, 2 – construcții hidrotehnice, 1 km- rețele de alimentare cu apă/canalizare, 6 –alte pagube (eroziune mal și colmatare curs de apă ).
Valoarea totală a pagubelor se ridică la 10.882.185 de lei.
Au fost întocmite şi transmise Ministerului Afacerilor Interne 10 Rapoarte de sinteză privind apărarea împotriva inundaţiilor, accidentelor la construcţiile hidrotehnice şi secetei hidrologice din judeţul Maramureş.
Pentru validarea evaluărilor realizate de C.L.S.U. ca urmare a inundaţiilor, au fost constituite comisii mixte, fiind emise în acest sens 10 ordine de prefect.
FENOMENE METEOROLOGICE PERICULOASE – GRINDINĂ VIJELIE
În data de 01.07.2022, s-au înregistrat pecipitații abundente, instabilitate atmosferică temporar accentuată, grindină, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie care au afectat Turnul de la Biserica Ortodoxă „Sfinții Mihail și Gavril” din comuna Coroieni sat Dealu Mare, producând pagube în valoare de 300.000 lei.
În perioada 21.08-22.08.2022, s-au înregistrat pecipitații abundente, instabilitate atmosferică temporar accentuată, grindină, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și grindină de mici dimensiuni care au afectat 2 U.A.T.-uri producând pagube în valoare de 18.000 lei.
SECETĂ PEDOLOGICĂ
În județul Maramureș pe parcursul anotimpului de vară din anul 2022, respectiv perioada iunie-august, ce corespunde intervalului de consum maxim de apă al culturilor de câmp, cantitățile de precipitații au fost deficitare menținându-se seceta pedologică extremă, puternică și moderată de lungă durată.
Pentru culturile agricole de toamnă s-au înregistrat pagube, asociate fenomenului meteorologic secetă pedologică în 3 U.A.T.-uri: Seini, Satulung și Recea. Suprafața totală afectată fiind de 59,56 ha cu o valoare de 148.877 lei.
Pentru culturile agricole de primăvară s-au înregistrat pagube, asociate fenomenului meteorologic secetă pedologică, în 23 U.A.T.-uri: Tăuții Măgherăuși, Seini, Oarța de Jos, Satulung, Săcălășeni, Șomcuta Mare, Recea, Remetea Chioarului, Băița de Sub Codru, Băsești, Coaș, Ulmeni, Fărcașa, Coltău, Ardusat, Asuaju de Sus, Mireșu Mare, Copalnic Mănăștur, Bicaz, Sălsig, Baia Mare, Baia Sprie și Cicârlău. Suprafața totală afectată fiind de 1.267 ha cu o valoare de 4.676.918,8 lei.
POLUĂRI
În data de 25.06.2022 a fost înregistrată o poluare accidentală pe râul Săsar. Cursul de apă Săsar a prezentat o culoare maronie tulbure, urmare a unei creșteri de scurtă durată a debitului apelor de mină evacuate de către CNMPN Remin SA- Punct de lucru Săsar. Evenimentul înregistrat a fost de scurtă durată, aproximativ 2-3 ore, impactul a fost local, afectând calitatea râului Săsar pe o lungime de circa 200-300m.
De asemenea, SGA Maramureș a mai participat la evaluarea unui eveniment de calitate intens mediatizat produs în data de 29.09.2022. În zona Cuprom (la poarta nr. 3) s-au observat pe drum deversări de ape de culoare roșiatică. Analiza acestora a evidențiat o încărcare a acestor ape cu metale grele Cu, Zn și Cd de câteva zeci de ori. Pe platforma Cuprom, neexistând o sistematizare a apelor pluviale și nici un traseu bine stabilit al pârâului Racoș (pârâul din zonă), apele încărcate cu ioni de metale grele de pe amplasamentele din amonte (iazuri de decantare și depozitul de concentrate miniere), s-au scurs pe drum în mare parte, în zona porții nr. 3, iar de aici în canalizarea orașului, evenimentul neafectând calitatea cursurilor de apă de suprafață din zonă.
ALUNECĂRI DE TEREN
În anul 2022 s-au produs/reactivat alunecări de teren în 10 unităţi administrativ-teritoriale (Șișești, Suciu de Sus, Moisei, Copalnic Mănăștur, Cavnic, Desești, Bocicoiu Mare, Strâmtura, Groși, Vișeu de Sus) .
Pagubele produse de alunecările de teren la nivelul județului sunt următoarele :
- Zid de sprijin afectat : 2 buc;
- Case: 1 buc;
- Drum comunal : 0,15 km ;
- Drum județean : 0,4 km ;
- Străzi : 0,46 km ;
- Drum național : 0,4 km.
Valoarea totală a pagubelor se ridică la 6.830.000 de lei.
În toate aceste cazuri s-a impus efectuarea unor studii geotehnice care să ofere soluţiile tehnice pentru punerea în siguranţă a terenurilor și monitorizarea permanentă pentru determinarea vitezei de alunecare, comitetele locale informând operativ comitetul județean cu privire la evoluția fenomenelor.
MUNIȚIE NEEXPLODATĂ
În anul 2022 s-au desfășurat 7 intervenţii pirotehnice pentru asanarea teritoriului de muniția neexplodată, în localitățile Baia Mare, Baia Sprie, Borcut (Tg. Lăpuș), și Curtuiușu Mare (Valea Chioarului) fiind descoperite 24 elemente de muniție din timpul conflictelor militare și 376 de cartușe calibru 7.62 mm.
În acest sens, trebuie menționat că este al cincilea an consecutiv în care nu au existat zăpoare de gheață pe raza județului care să impună intervenția echipei pirotehnice.
INCENDII
În anul 2022, în vederea gestionării celor 963 situații de urgență generate de incendii au participat: servicii profesioniste, private şi voluntare pentru situaţii de urgenţă. Situația alocării forțelor și mijloacelor din partea sistemului național de management al situații de urgență se prezintă astfel:
- Servicii Profesioniste: 729 intervenții;
- Servicii Profesioniste + Voluntare + Private: 2 intervenții;
- Servicii Profesioniste + Voluntare: 136 intervenții;
- Servicii Profesioniste + Private: 2 intervenții;
- Servicii Voluntare: 94 intervenții.
În funcție de perioada anului în care s-a manifestat situația de urgență situația detaliată se prezintă astfel:
- 165 intervenții pe timpul anotimpului Primăvara;
- 456 intervenții pe timpul anotimpului Vara;
- 257 intervenții pe timpul anotimpului Toamna;
- 85 intervenții pe timpul anotimpului Iarna.
EPIDEMII
La nivelul județului Maramureș începând cu data de 27.10.2022 s-a declarat stare de alertă pentru tipul de risc epidemiologic generat de imposibilitatea ridicării deșeurilor menjere de către operatorii de salubritate. În acest scop au fost emise 7 hotărâri C.J.S.U., s-a constituit un grup de lucru și s-a întocmit un plan de măsuri.
În anul 2022 la nivelul județului Maramureș a fost înregistrat un număr de 28.766 de infectări cu virusul SARS-COV-2 (la data de 31.12.2022), din care 204 persoane au decedat;
Au fost efectuate de către specialiști ai DSP un număr de 26.023 de anchete epidemiologice.
Incepand cu data de 01.07.2022 au fost inchise centrele de vaccinare din cadrul unitatilor sanitare cu paturi si centrele de vaccinare comunitare. Vaccinarea antiCOVID19 s-a continuat in cadrul cabinetelor medicilor de familie. In data de 01.12.2022 s-au redeschis 2 centre de vaccinare in cadrul a 2 unitati sanitare cu paturi.
Situația cu persoanele vaccinate în județul Maramureș este prezentată în tabelul de mai jos:
Vaccinări anti COVID-19 ANUL 2022 | ||||||
PFIZER | MODERNA | ASTRA ZENECA | JANSSEN | PFIZER PEDIATRIC | COMIRNATY OMICRON | |
DOZA I | 2046 | 28 | 2 | 1650 | 125 | |
DOZA II | 3535 | 15 | 664 | 112 | ||
DOZA III | 8752 | 127 | 11 | 4 | ||
DOZA IV | 421 | 64 | ||||
DOZA V | 3 | |||||
TOTAL | 14754 | 170 | 2 | 2325 | 237 | 71 |
Total vaccinari anti COVID-19 efectuate in anul 2022 = 17559.
EPIZOOTII
În anul 2022 au fost efectuate acțiuni sanitar veterinare de supraveghere a efectivelor de animale, pe specii și categorii de producție, iar când s-au depistat animale bolnave, acestea au fost eliminate imediat din efective pentru a se preveni răspândirea bolilor în teritoriu.
În conformitate cu prevederile Ordinului A.N.S.V.S.A. nr. 79/2008, privind notificarea internă și declararea oficială a unor boli transmisibile ale animalelor, in perioada 01.01. – 31.12.2022 au fost emise următoarele notificări:
Boala | Specie | Nr. focare | Nr. animale afectate |
Anemie Infectioasa Ecvina | cabaline | 5 | 6 capete |
Pesta porcină africană | Suine | 4 | 24 capete |
Varooza | albine | 3 | 391 familii de albine |
A fost monitorizată permanent activitatea de ecarisare a teritoriului și s-au efectuat controale, având în vedere interdicțiile comercializării și aglomerării de animale în târguri, precum și în trafic, verificându-se respectarea legislației în vigoare cu privire la circulația animalelor și a actelor însoțitoare.
ACTIVITĂŢI DE PREGĂTIRE ȘI ORGANIZARE :
S-au desfășurat următoarele activități:
- 5 avize sector de competență pentru Serviciile Private pentru Situații de Urgență ale operatorilor economici;
- 1 aviz pentru înființarea unui Serviciu Voluntar pentru Situații de Urgență;
- 1 aviz pentru înființarea unui Serviciu Privat pentru Situații de Urgență;
- 1 instruire anuală în domeniul situațiilor de urgență a președinților comitetelor locale pentru situații de urgență (în total 76 convocați / 55 prezenți (18 reprezentanți) / 21 absenți – 72,36 % prezența);
- 1 instruire anuală în domeniul situațiilor de urgență a șefilor centrelor operative cu activitate temporară la nivelul UAT-urilor (în total 76 convocați /64 prezenți (11 reprezentanți) / 16 absenți – 84,21 % prezența);
- 51 de dosare avizate pentru pregătire în domeniul situații de urgență de la nivelul localităților.
- 36 de dosare avizate pentru pregătire în domeniul situații de urgență de la nivelul operatorilor economici.
- În anul 2022, a fost executat un singur exercițiu de avertizare, alarmare publică și evacuare a populației. Din cauza situației generate de conflictul militar din Ucraina pregătirea prin exerciții a populației a fost sistată și va fi replanificată.
- 1505 de controale de fond, tematice, comune, operative, individuale și a verificărilor în domeniul situațiilor de urgență;
DISFUNCŢIONALITĂŢI ŞI GREUTĂŢI ÎNTÂMPINATE
- Lipsa dotării corespunzătoare cu mijloace de intervenţie a S.V.S.U. la nivelul unor autorități locale, conform OM.A.I. 75/2019 pentru aprobarea criteriilor de performanță, privind constituirea, încadrarea și dotarea SVSU și SPSU;
- Lipsa implicării unor autorităţi locale în ceea ce priveşte menţinerea în stare de operativitate a tehnicii de intervenţie (în special pe perioada sezonului rece având în vedere lipsa posibilităţilor de garare sau încălzire a spaţiilor aferente);
- Neinformarea I.S.U. Maramureş referitor la scoaterea/ repunerea în intervenţie sau dotarea cu autospeciale noi ale Serviciilor Voluntare;
- Insuficienţa resurselor financiare destinate prevenirii şi gestionării situaţiilor de urgenţă, precum şi refacerii obiectivelor şi infrastructurilor afectate;
- Transmiterea, cu întârziere, de către comitetele locale a datelor solicitate de Comitetul Județean și I.S.U. Maramureș privind:
- Planul asigurării cu resurse umane materiale și financiare,
- Catalogului Local cuprinzând clasificarea unităţilor administrativ-teritoriale, instituţiilor publice şi operatorilor economici din punct de vedere al protecţiei civile, în funcţie de tipurile de riscuri specifice ;
- Evidența Comitetului local pentru situații de urgență;
- Informarea cu întârziere despre modificările organizatorice la nivelul componenților Comitetului Județean pentru Situații de Urgență pentru actualizarea bazei de date a sistemului național de management pentru situații de urgență (CJSU și GST);
- Întârzieri în transmiterea rapoartelor operative pentru tipurile de risc care s-au manifestat la nivelul U.A.T.-ului.
- Neuniformitate şi neconformitate în ceea ce priveşte întocmirea rapoartelor operative;
- Necunoaşterea şi neasumarea unor atribuţii specifice ale membrilor comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, în domeniul de incidenţă;
DIRECŢII DE ACŢIUNE ŞI PROPUNERI PENTRU EFICIENTIZAREA ACTIVITĂŢII COMITETULUI JUDEȚEAN
- Actualizarea permanentă a Schemei cu Riscurile Teritoriale și a Registrului de capabilități la nivelul județului;
- Monitorizarea permanentă a zonelor cu riscuri generatoare de situații de urgență pe teritoriul județului, cu accent pe componenta preventivă și de educare a populației;
- Asigurarea unei cooperări interinstituționale proactive între componentele Comitetului Județean și ale Comitetelor Locale în vederea gestionării în comun a situațiilor de urgență;
- Demersuri pentru obţinerea fondurilor financiare necesare refacerii obiectivelor afectate de situaţiile de urgenţă produse;
- Instruirea/implicarea activă a primarilor, în calitate de președinți ai CLSU, precum și a membrilor CLSU, în prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență produse la nivel local;
- Continuarea demersurilor în vederea construirii şi amenajării unui spațiu adecvat pentru organizarea și funcționarea Centrului Judeţean de Comandă şi Conducere a Intervenţiei, structură interinstituțională și intrainstituțională menită să coordoneze și să pună în aplicare legislația specifică pentru situaţiile de urgenţă de amploare la nivel judeţean sau zonal.
CONCLUZII
În perioada manifestării tuturor situaţiilor de urgenţă instituțiile membre în Comitetul Judeţean pentru Situații de Urgență au acționat preventiv și unitar la măsurile de limitare a efectelor situațiilor de urgență, iar măsurile întreprinse, precum și coordonarea eficientă a intervențiilor, au făcut posibilă reducerea consecințelor acestora.
Rezultatele generale înregistrate pe anul 2022 în activitatea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă relevă faptul că acesta a coordonat și gestionat o varietate mare de situații de urgență, unele cu impact major asupra populației. Pentru protejarea vieții, mediului și a bunurilor materiale, putem aprecia că forțele de intervenție au acționat eficient, cu responsabilitate și aplicând coerent procedurile prevăzute de legislația în vigoare.