Coloacul împletit şi pâinea rotundă coaptă pe vatră, faima unei brutăriei maramureşene

andana1 Colacii împletiţi simbolizând cununa soarelui şi pâinea rotundă coaptă pe vatră aşa cum se întâmpla odinioară în satele transilvane au fost transformate într-o afacere de familie în urmă cu 20 de ani, când vechile fabrici de pâine din judeţul Maramureş se închideau pe rând nereuşind să se adapteze la noul trend al pieţii într-o lume în care centralismul economic a lăsat loc liberei iniţiative.

Pâinea rotundă coaptă pe vatră, cozonacii şi colacul împletit au devenit preocuparea familiei Gelul Pop din municipiul Baia Mare după ce o perioadă lungă de ani lucraseră în minerit.
Fiul acestora, Adrian Dan Pop a preluat o bună parte din preocupările familiei în paralel cu alte obligaţii civice, aducând pe piaţă aproape alte 130 de produse de patiserie, pâine şi cofetărie, însă de departe îndrăgite rămân pâinea rotundă şi colacii împletiţi ca şi identitate a Maramureşului.

„ Nu e chiar vorba de produse unicat, însă colacul împletit şi pâinea rotundă sunt două produse extrem de speciale, iar produsele locului cum ar fi colacii îi putem considera raritate pentru că avem şi oamenii care ştiu să împletească, orneze şi pregătească, încât de fiecare dată un colac împletit făcut de noi se remarcă oriunde ar fi. În Maramureş, dar şi-n alte zone din ţară există frumosul obicei ca musafirii importanţi ori la evenimentele importante să fie primiţi cu colac împletit şi sare, simbol al lucrului bine început, aducător de bunăstare şi folositor „ a spus Adrian Dan  Pop.

paine ciabattaColacii împletiţi din Maramureş au devenit atât de faimoşi încât mica brutărie din Baia Mare s-a trezit cu comenzi şi din alte zone a ţării.
„La partea de colaci tradiţionali avem parte de comenzi, inclusiv din Bucureşti sau alte oraşe din ţară care în momentul care au un eveniment special doresc să aibă colaci împletiţi. Ca şi gust, chiar dacă mergem pe o reţetă permisivă ce permite producţia mare tot timpul am încercat să ne asigurăm că în compoziţia produselor nu există amelioratori chimici să nu-i îmbunătăţim prin amelioratori sintetici. Au fost ani, inclusiv anul acesta în care producţia de grâu, respectiv făina e mult mai slabă încât e nevoie de o atenţie sporită la coacere, frământare, modelare ca să fie un produs aspectuos, bine primit în piaţă există mai multe metode prin care se poate îmbunătăţi calitatea făinii prin adăugarea unor extracte din bobul de grâu care pot corecta deficienţele unui grâu mai slab, însă acest lucru se întâmplă mai rar, însă totuşi e vorba de un adaos natural şi nu unul chimic” a precizat Adrian Dan Pop.

În urmă cu aproape 20 de ani, pâinea neagră a fost detronată de la consum în favorul pâinii albe şi exista conceptul denaturat că a consuma la masă pâine neagră e un lucru ruşinos, dar între timp pâinea neagră a devenit favorită.

andana2„Avem pâinea albă consacrată, proaspătă şi pufoasă pentru că majoritatea clienţilor doresc o asemenea pâine, dar şi sortimentele tradiţionale: pâine pe vatră, pâine îndesată, dar  şi alte produs de patiserie din făină integrală din făină de secară, produse pe care le avem de aproape zece ani, şi abia acum avem o cerere foarte mare pentru produsele pe bază de secară, inclusiv pâine. A fost şi un moment comic, imediat după 1989; oamenii credeau că pâinea neagră era un produs slab şi nu e pentru statutul lor, iar pâinea albă era regina reprezentând o poziţie socială deosebită, dar în timp percepţia s-a estompat după ce lumea a aflat calităţile nutritive a pâinii negre, în general a produselor integrale.

O pâine neagră , dar şi alte produse din secară e mult mai nutritivă pentru sănătate are multe avantaje decât o pâine albă” consideră Adrian Dan Pop.

În ultimii ani a crescut interesul pentru produsele de panificaţie integrale asta şi datorită recomandărilor sugerate de medici.

„Medicii nutriţionişti recomandă pâinea integrală iar din punct de vedere a reţetei s-a ajuns la o mai bună echilibrare dintre făină şi  sare. De exemplu; ponderea făinii albe într-o pâine integrală, semialbă e undeva la mijloc aşa că pâinea a devenit mai gustoasă mai apropiată de ceea ce îşi doreau oamenii, probabil ca asta la nivel naţional a influenţat mult o creştere a consumului de produse integrale, lucru care s-a reuşit acest lucru respectând sfatul medicilor nutriţionişti” apreciază Adrian Dan Pop .

În urmă cu un an de zile, experimental pieţei locale a fost testat ştrudelul cu ludău ( dovleac galben), iar consumatorii au dovedit interes sporit.

„ Anul trecut am încercat pe piaţa locală ştrudelul cu ludău (dovleac galben) , pe lângă cel tradiţional cu mere, dulceaţă, prune ,vanilie, vişine şi nucă , iar din dovleacul românesc produce o cremă extraordinară , aşa că pe toată durata toamnei trecute am făcut ştrudele cu ludău care au fost extraordinare ca gust având şi o mare trecere, iar acum ne pregătim să repetăm experimentul. Noi suntem adepţii promovării produselor de panificaţie autohtone, iar din străinătate încercăm mai multe reţete care încercăm să vedem dacă se bucură de aprecierea clientului şi de cele mai multe ori constatăm că nu tot ce merge în străinătate, inclusiv pâine, trebuie neapărat să fie apreciat şi pe piaţa românească. Există, cred nişte diferenţe de educaţie gastronomică, mentalitatea dare şi o tendinţă pozitivă de a consuma produse specifice României” a spus Adrian Dan Pop.

O mare parte din ingredientele folosite de brutăria din Baia Mare provin din gospodăriile localnicilor din satele apropiate iar o alte parte se importă.

„ Făina, nucile, dulceţurile provin din gospodăriile unor localnici, lucrăm cu morile din Maramureş dar şi cu alte mori din Târgu Mureş, Arad. Comparativ cu 15 ani în urmă când eram nevoiţi să aducem făina din Ungaria, acum morile de grâu din România sunt foarte eficiente şi livrează o făină de calitate. Avem un mare avantaj că în nord-vestul ţării încă nu există mari procesatori de fructe şi putem prelua direct de la mici producători. Mai colaborăm cu producătorii locali şi încercăm să le vindem produsele lor prin magazinele noastre, dar mare parte dintre produse ajung să fie folosite în producţia de patiserie” a precizat Adrian Dan Pop.

Acesta a mai arătat că pentru a avea certitudinea că fabrică produse calitatea se face o analiză atentă a pieţei şi participă la târgurile dedicate.

„Facem constat o evaluare a pieţei locale privind necesitatea unor noi produse cât şi îmbunătăţirea celor existente prin reţeaua de distribuţie , însă nu neapărat cu evoluţia pieţei locale, ci în oglindă cu alte produse specifice din judeţele limitrofe sau alte zone din România. Călătoresc atât în ţară cât şi în străinătate unde am posibilitatea să admir şi gust o largă categorie de produse de panificaţie, iar unele produse le aduc în ţară pentru a le încerca în mica noastră brutărie să vedem dacă s-ar potrivi şi la noi. Mergem des la târguri internaţionale specifice prin majoritatea ţărilor europene pentru a observa tendinţele şi a vedea cum ne putem adapta, însă esenţialul e cred să păstrăm şi promovăm produsele tradiţionale a panificaţiei din România „ a punctat Adrian Dan Pop.

AGERPRES –  ( AS-autor: Leontin Cupar )

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.