Complex de servicii pentru victimele violenței domestice, în cadrul proiectului „VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță!”

Complex de servicii pentru victimele violenței domestice, în cadrul proiectului „VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță!”

 Consiliul Județean Maramureș a aprobat, în cadrul ședinței ordinare din luna februarie, înființarea complexului de servicii „Locuință Protejată Venus”, destinat victimelor violenței domestice. Complexul de servicii prevăzut în cadrul proiectului „VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță!” urmează să fie compus din: „Locuință Protejată Venus”, „Grup de Suport Venus” și „Cabinet de Consiliere Vocațională Venus”.

Înființarea complexului de servicii „Locuința Protejată Venus” este rezultatul semnării acordului de parteneriat între Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș (DGASPC) și Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), precum și a contractului de finanțare prin programul POCU 465/4/4/128038 pentru implementarea proiectului „VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță!”, încheiat între Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES) și Ministerul Fondurilor Europene (MFE).

Participarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș, în calitate de partener, la derularea proiectului mai sus amintit, a fost aprobată de către Consiliul Județean Maramureș prin Hotărârea nr. 229/25.10.2018, în temeiul prevederilor cuprinse în Legea nr. 292/2011 a asistenței sociale, cu modificările și completările ulterioare. Potrivit actului normativ, autoritățile administrației publice locale au responsabilitatea înființării, organizării, administrării și furnizării serviciilor sociale destinate prevenirii și combaterii violenței în familie. În baza aceleiași hotărâri, a fost aprobată și contribuția proprie asigurată de către județul Maramureș, în valoare de 22.963,232 lei, fără TVA, reprezentând 0.045% din valoarea totală a proiectului.

 

Proiectul „VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță!” are ca obiectiv reducerea numărului de victime ale violenței domestice prin crearea și dezvoltarea unei rețele naționale de 42 de locuințe protejate, în scopul transferului la o viață independentă al victimelor violenței domestice, precum și derularea unor campanii privind prevenirea și combaterea violenței domestice.

Complexul de servicii „Locuință Protejată Venus” se va înființa în clădirea în care funcționa Centrul de Primire în Regim de Urgență „Copiii străzii”, cu sediul în municipiul Baia Mare, strada Progresului nr. 17/B, aflată în proprietatea Consiliului Județean Maramureș și dată în administrarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș. În vederea implementării acestui proiect a fost aprobată și înființarea a opt posturi pentru personalul care va urma să deservească complexul de servicii, după cum urmează: un post de șef centru, un post de asistent social, un post de consilier juridic, un post de psiholog, un post de consilier vocațional și trei posturi de infirmier. Personalul de specialitate, constând în șeful de centru, asistentul social, psihologul și consilierul vocațional va fi asigurat din cadrul personalului Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș.

Proiectul se derulează în perioada 2019 – 2023, fiind cuprins în buget la capitolul 68.02 „Asigurări și asistență socială”, titlul 58 – programe cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.