Comportamentul la volan şi prevenţia accidentelor

conducere-defensiva_agfeÎn toate ţările bine dezvoltate din punct de vedere economic se acordă o importanţă deosebită siguranţi circulaţiei rutiere, urmărindu-se dezvoltarea optimă a comportamentului la volan şi diminuarea riscurilor.

A fi deţinătorul permisului de conducere nu mai este un lux, ci o necesitate, atât pe plan personal, cât şi profesional. Majoritatea locurilor de muncă au ca şi condiţie de recrutare a personalului, permisul de conducere, deoarece se cţştigă timp şi se reduc din cheltuieli, prin urmare cel ce deţine acest act, are o şansă în plus de a-şi găsi un loc de muncă.

Desi aparent este unul simplu, comportamentul conducerii auto este unul complex, deoarece necesită coordonarea a numeroşi factori şi repere, în condiţii critice de timp şi implică numeroase aptitudini (cel puţin la medie dezvoltate) precumŞ spirit de observaţie, reflexe, atentie concentrata, capacitate de apreciere corecta a unor distante si viteze.

Personalitatea umană nu este statică, ci în continuă dezvoltare, formare, transformare şi acomodare a cerinţelor socio-culturale şi, prin urmare, şi aptitudinile de care vorbeam se îmbunătăţesc mult, pe măsură ce se experimentează şofatul. De asemenea, poate interveni şi regresul, ca urmare a lipsei exerciţiului sau a unor tulburări patologice, ori odată cu înaintarea în vârstă.

Avem la nivel de ţară numeroase evenimente rutiere, fie datorate defecţiunilor tehnice, fie condiţiilor meteorologice nefavorabile, fie erorilor umane şi, din păcate, conştientizăm acestea doar atunci când se întâmplă adevărate tragedii. Este mult mai greu să intervenim, decât să prevenim. Prevenţia accidentelor de circulaţie începe cu conştientizarea viitorului conducător auto despre ceea ce-nseamnă şofatulŞ nu-nseamnă doar a urca la volan şi a privi în faţă, ci implică multe alte aspecte, deoarece de felul în care conduce, depinde nu numai viaţa lui, ci si a celorlalţi participanţi la trafic.

Ideală ar fi o coroborare apropiată între şcolile de şoferi, medici, psihologi şi poliţişti, deoarece aceşstia sunt de aceeaşi parte a barierei ş scopul lor final este acelaşi: de-a reduce numărul accidentelor şi de a determina un comportament adecvat la volanŞ atunci când suntem obosiţi, să nu urcăm la volan, protejându-ne, astfel, atât propria viaţă, cât şi a celorlaţiş să ţinem seama de condiţiile meteorologice şi de natura şoseleiş să anunţăm medicul de familie dacă avem probleme de sănătate (există anumite boli ce sunt incompatibile cu şofatul). Toate acestea pot fi realizate doar prin comunicare şi sprijin reciproc.

mmjurnal logo articol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.