Comunitățile din Moisei și Târgu Lăpuș au fost reprimite în ADI prin votul unanim al primarilor maramureșeni

adi2Comunitățile din Moisei și Târgu Lăpuș au fost reprimite în ADI prin votul unanim al primarilor maramureșeni

Membrii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri (ADI) Maramureş s-au întâlnit marți, 13 septembrie, în Sala de ședințe a Consiliului Județean Maramureș. La discuțiile purtate cu președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea și cei doi vicepreședinți ai CJ, Lucian Morar și Doru Dăncuș au participat majoritatea primarilor din Maramureș.

Președintele CJ Maramureș explicat care este stadiul lucrărilor la Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor, pe fiecare zonă în parte. S-a discutat în mod deosebit despre întârzierile de la Sârbi, unde se va merge pe o celulă cu o capacitate de 40.000 de metri cubi. Investiția de aici este îngreunată și din cauza instabilității terenului. Membrii ADI au luat în discuție varianta ca, până la finalizarea depozitului central, să fie realizate trei-patru depozite intermediare temporare.

”Ne-ar fi mai ușor dacă am identifica câteva terenuri pentru a face depozite temporare, însă aceasta este o discuție de viitor, trebuie să vedem dacă Autoritatea de Management acceptă această variantă. Procedura de licitație trebuie repusă pe SEAP și sper să avem operatorii cât mai curând, toate aceste discuții urmând să fie clarificate într-o ședință viitoare. Tot ce pot spune este că, față de acum trei luni de zile, ritmul lucrărilor a crescut considerabil prin noua echipă de implementare a proiectului. Pe acest proiect au fost, până acum, 16 licitații diferite. Doar la Fărcașa au fost trei licitații castigate de trei contractori diferiți, care trebuie să se completeze unul pe celălalt. Proiectul trebuie finalizat până în iulie 2017, lucru care nu va fi deloc ușor, deoarece trebuie să existe și construcțiile efective. Nu stăm mai rău ca alții, fiindcă din 41 de județe din România, doar două au rezolvat problema până acum. Comunitatea din Fărcașa, spre exemplu, a beneficiat de un foarte mare ajutor din partea Consiliului Județean Maramureș și din partea Guvernului României, fiindcă a avut înțelepciunea de a oferi un teren care nu fusese deloc valorificat până acum. În ceea ce privește ecologizarea gropii de la Groși, vorbim de o investiție de trei milioane de euro, bani pe care administrația locală nu ar fi putut să îi aloce de-a lungul câtorva decenii”, a declarat președintele CJ Maramureș, Gabriel Zetea.

 

Gabriel Zetea: Spiritul întregului proiect a fost, încă de la început, de a avea întregul judeţ împreună

Una dintre cele mai importante decizii luate de ADI Maramureș a fost aceea de revocare a hotărârilor privind excluderea din program a comunei Moisei și a orașului Târgu Lăpuș. Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a declarant că, în ultimele trei luni, lucrările au început să se miște cu repeziciune, fapt care dă o notă optimistă proiectului. Într-o şedinţă viitoare a CJ, stadiul de implementare a proiectului va fi discutat pe larg cu consilierii judeţeni.

„Am fost cu toţii de acord și am votat în unanimitate anularea celor două hotărâri de revocare din ADI a comunităților din Moisei și Târgu Lăpuș. Spiritul întregului proiect a fost, încă de la început, de a avea întregul judeţ împreună. În urma discuţiilor avute cu fiecare comunitate în parte, acestea au revenit, fie 100%, fie parţial, în marea familie a administraţiei judeţene. Doresc să mulțumesc primarilor și consilierilor locali din Moisei și Târgu Lăpuș că au votat proiectele în cadrul ședințelor de CL. Totodată, mulțumirile mele se îndreaptă către primarii înscriși în ADI, care au votat în unanimitate reprimirea celor două comunități. Este un lucru important, proiectul începe să se mişte tot mai bine, fapt care ne face să fim mai optimişti. Există încă probleme legate de termene şi de implementare, de interpretări contractuale ale celor ce s-au întâmplat în trecut acolo, dar, spun eu, vom găsi soluţiile cele mai bune”, a declarat preşedintele Consiliului Județean Maramureş, Gabriel Zetea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.