Conferinţa preoţească la Mănăstirea Bârsana

        Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, s-a întâlnit vineri, 17 iunie 2022, cu preoţii din protopopiatele Sighet şi Vişeu, cu ocazia conferinţei preoţeşti de primăvară, pe care a prezidat-o, cu aceasta finalizându-se conferinţele preoţeşti în toate cele opt protoierii al Epahiei.

Conferinţa a început cu Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, oficiată în biserica mare a Mănăstirii Bârsana de un sobor de preoţi şi diaconi, sub protia Părintelui Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor şi schiturilor şi stareţul Mănăstirii Rohia, la care Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a asistat. Din sobor au făcut parte Arhim. Teofil Pop, stareţul Mănăstirii Moisei, Arhim. Dr. Paisie Cinar, duhovnicul mănăstirii Bârsana, protopopii Pr. Vasile Aurel Pop, de Sighet, şi Pr. Mihai Chira, de Vieşu, secretarii protopopeşti Pr. Gheorghe Ulici, secretarul Protopopiatului Sighet, Pr. Călin Vlad, secretarul Protopopiatului Vişeu, şi Ierod. Calinic Nistor de la Mănăstirea Rohia.

„Suntem la ultima conferinţă preoţească de primăvară, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Locul ales pentru această conferinţă este Mănăstirea Bârsana, una dintre cele mai importante vetre monahale şi am hotărât să facem conferinţa aici, cum am făcut în mai multe rânduri, cu atât mai mult că anul acesta este Anul Comemorativ al Sfinţilor Isihaşti în Patriarhia Română şi Anul Omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi în viaţa credincioşilor. Aici avem şi un centru cultural pastoral, consacrat ultimului episcop ortodox cunoscut cu numele, pe la 1739, Gavriil de Bârsana, care a rezidat aici. Preoţimea din cele două protopopiate, Sighet şi Vişeu, numără peste 100 de păstori de suflete, şi atmosfera în mănăstire este una adecvată pentru o conferinţă consacrată rugăciunii şi isihasmului românesc în viaţa monahismului nostru, în viaţa mănăstirilor şi în viaţa creştinilor. Dăm slavă lui Dumnezeu că ne reîntâlnim şi încheiem şirul conferinţelor cu aceasta de aici. Mulţumim conducerii mănăstirii, maicii stareţe, stavrofora Filofteia Oltean, că ne găzduieşte cu multă bucurie şi cu mult drag, pentru că, până la urmă, păstorii de suflete se adapă din izvoarele duhovniceşti ale monahismului nostru românesc.”

„Astăzi, în conferinţa prezentată de Părintele Arhim. Dr. Macarie Motogna, ni s-au arătat roadele îmbleşugate ale rugăciunii, în mod special pentru preot, pentru că ea a fost intitulată „Preotul rugător – mijlocitor între cer şi pământ”, a amintit Părintele Vasile Aurel Pop, protopopul Sighetului. Şi aceasta este chemarea preoţească, de fapt, de a fi mijlocitor între cer şi pământ, pentru a îndemna credincioşii spre rugăciune neîncetată către Bunul Dumnezeu, dar mai întâi trebuie să dăm exemplu noi, preoţii. Şi noi trebuie să fim animaţi de această dorinţă şi preocupare de a ne ruga. De a ne ruga nu numai în sfânta biserică, ci şi în rugăciunile noastre particulare în familie. Rugăciunea este aducătoare de binefaceri în viaţa noastră. De aceea, cuvântul Dumnezeiesc al Sfintei Scripturi ne îndeamnă ca să ne rugăm neîncetat, pentru că prin rugăciune intrăm în comuniune cu Dumnezeu. Ori nu este mai important alt lucru decât acesta în această viaţă de a fi în comuniune cu Dumnezeu, pentru că El este ziditorul şi făcătorul a toate, El este Cel Care poartă de grijă tuturor. Dumnerzeu este pretutindenea, Dumnezeu ne poartă de grijă. Avem nevoie de purtarea de grijă a lui Dumnezeu şi aceasta trebuie să o invocăm şi să o cerem permanent prin rugăciunile noastre. Aşa cum am precizat, prin rugăciunea Bisericii, prin rugăciunile care le facem în biserică, cât şi prin rugăciunile noastre particulare, să îndemnăm credincioşii la rugăciune, pe cei care nu ştiu să se roage să-i învăţăm să se roage şi să-i îndemnăm mereu după cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos „Privegheaţi şi vă rugaţi că nu ştiţi nici ziua, nici ceasul când va veni Fiul Omului.”

„Cea de a treia conferinţă preoţească din acest an este organizată la Mănăstirea Bârsana, o mănăstire plină de istorie şi de credinţă. De peste şase veacuri aici au existat sihaştri, au existat călugări care s-au rugat foarte mult şi atunci este normal şi firesc ca o astfel de conferinţă, despre isihasm şi despre rugăciune, să se desfăşoare într-o mănăstire, a precizat Părintele Arhim. Dr. Macarie Motogna, care a susţinut referatul întocmit în faţa preoţilor în cele trei conferinţe. Accentul pe care l-am pus în conferinţă, în mediaţia pe care am ţinut-o în faţa preoţilor, a fost pe temeiurile scripturistice despre rugăciune, dar şi foarte multe exemple cum preotul trebuie să se roage el, în primul rând, pentru sine, pentru familia lui şi apoi în rugăciunea lui personală şi comunitară să-şi asume întreaga parohie, pe toţi credincioşii care i-au fost încredinţaţi spre păstorire, aşa cum a făcut profetul Moise, după ce a scos poporul lui Israel din robia egipteană. Îmi place foarte mult acea rugăciune a lui Moise după ce poporul lui Israel a căzut în idolatrie şi a făcut viţel de aur, s-a rugat aşa şi a zis: Doamne, dacă vrei, iartă-le păcatul acesta, dacă nu, şterge-mă şi pe mine din Cartea Vieţii Tale. Deci, şi-a asumat poporul şi l-a apropiat cu bunele şi cu relele lui. Şi am putea să dăm un exemplu mai din zilele noastre: vrednicul de pomenire Arhiepiscop Justinian, într-un cuvânt de învăţătură, la Mănăstirea Rohia, cu un an înainte de a trece la Domnul, a spus: Nu voi intra în Rai, până nu vă aştept pe toţi. Vreau să intru cu voi cu toţi. Acest lucru înseamnă să se roage cu adevărat un preot, un Ierah, un păstor pentru credincioşii încredinţaţi lui.”

„Ne bucurăm că ne-am întâlnit preoţii din Maramureşul Voievodal la această conferinţă găzduită de Mănăstirea Bârsana, căreia îi aducem cuvenitele şi potrivitele mulţumiri, şi că Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul nostru, a venit şi ne-a adus îndrumările, sfaturile şi cuvintele potrivite, a specificat Părintele Mihai Chira, protopopul Vişeului. În cadrul conferinţei, Preasfinţitul Părinte Episcop a gratulat câţiva preoţi care s-au evidenţiat în ajutorarea refugiaţilor ucraineni. Pe această cale, mulţumim credincioşilor care au susţinut această acţiune şi Preasfinţitului, care a remarcat eforturile comune ale preoţimii şi ale credincşilor în a ajuta oamenii alungaţi de la casele lor de război. Pe de altă parte, conferinţa aceasta este un prilej de bucurie.E o întâlnire cu toţi preoţii din Maramureşul Istoric şi Voievodal. O conferinţă care are ca temă rugăciunea nu poate să facă altceva decât să întrunească şi să adune experienţele  tuturor preoţilor în a valorifica această experienţă şi a amplifica duhul de rugăciune, împletidu-l cu munca zilnică pe care o facem.”

Au fost trei zile de mare importanţă pentru activitatea preoţilor pe tărâmul păstoririi, al administrării şi al rugăciunii,,, desfăşurate şi în dialog cu Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.