Confuzii şi abuzuri: vaccinul, interdicţiile şi relaţiile şubrede dintre medicii de familie şi pacienţi

Vaccinul împotriva Covid-19 este voluntar și gratuit, dar persoanele care refuză să îl facă pot risca unele interdicții, precum deja mediatizatul „pașaport de imunitate” pentru călătorii internaționale sau accesul restricționat la diverse facilități de petrecere a timpului liber.

Un medic de familie din Călărași a pornit o altă dezbatere, privind dreptul unui doctor de a continua relația profesională cu un pacient care îi refuză sfaturile și nu acceptă, din diverse motive, să facă vaccinul împotriva Covid-19.

Medicul Cătălin Petrencic din comuna Mânăstirea a postat pe pagina sa de Facebook prevederile legale potrivit cărora pacienţii au obligaţia să respecte tratamentul şi indicaţiile doctorului.

“Asiguraţii, Conform art 231, alin e), din Legea 95/2006, au obligaţia să respecte cu stricteţe tratamentul şi indicaţiile medicului. Conform acestui articol de lege, anunţ public de acum că toate persoanele înscrise la mine care refuză vaccinarea anti-Covid 19, vor fi scoase de pe lista mea de medic de familie. Este de neacceptat să continui colaborarea cu pacienţii care nu cred în recomandările pe care le fac”, a transmis Cătălin Petrencic.

Cu toate acestea, deși relația dintre medicul de familie și pacient poate fi încetată din diverse motive invocate de ambele părți, „dreptul la ocrotirea sănătăţii” este garantat prin Constituția României. Gestul medicului este explicat de colegi drept un semnal de alarmă tras de un specialist care vede că e contrazis prin teorii ale conspirației și manipulări care circulă în spațiul public.

„Ceea ce a dorit dumnealui să facă este să tragă un semnal de alarmă. Nu poate fi pusă în discuție opinia informată și corectă științifică a unui medic de către opinii care sunt publicate în mediul online și care, din păcate, influențează pacienții. E frustrant momentul în care pacienți care până acum întrebau de tratamente și opinii legate de multe aspecte medicale ajung să îți spună că nu ești tu bine informat”, spune Gindrovel Dumitra, preşedintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie.

„Doctorul respectiv practic nu a găsit o modalitate elegantă prin care să ceară pacienților de pe listă să se vaccineze și a apelat la o altă formă. Este o frază pe care nu trebuie să o luăm ca pe o impunere, ci drept o atenționare„, a afirmat pentru Europa Liberă și Emilian Imbri, manager al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș”.

Acesta din urmă atrage atenția că în orice stat există un sistem de asigurări de sănătate în care se precizează cum trebuie să se desfășoare relația medic-pacient. De cealaltă parte, opinia publică este confuză şi datorită erorilor sistemului medical. Lipsa unor specificaţii clare vis-a-vis de vaccinul împotriva coronavirusului, necunoaşterea efectelor adverse şi faptul că nimeni nu îşi asumă răspunderea pentru eventuale erori sau efecte necunoscute stârnesc scepticism în rândul pacienţilor. Refuzul medicilor de familie de a colabora cu pacienţii poate duce la efecte nedorite în rândul populaţiei şi este o încălcare a drepturilor accesului la serviciile de sănătate, ca să nu mai vorbim de Malpraxis…

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.