Conservatorul Scutaru își face imagine pe spatele liberalului Stroe!

scutaruPolitica este acea dulce ”fufă” care din zeu te transformă în muritor, cât ai clipi. Sau chiar mai rău. A fost și cazul fostului ministru de Interne, Radu Stroe, cunoscut Maramureșului și maramureșenilor încă din intervalul 2004 – 2008, când, pe vremea Alianței D.A., a fost unul dintre senatorii parașutați de centru, în județul nostru. Parașutat pe listă, evident. Și nu oriunde, ci chiar între primele trei locuri. Că na, așa era pe vremea când PNL-ul își trăia iubirea alături de PDL. Măcar atunci a fost o iubire de dreapta. Se pare, însă, că PNL-ul nu se poate iubi nici cu dreapta, nici cu stânga. Ruptura de USL ne-a dovedit asta.

În ceea ce-l privește pe Stroe, la acea vreme l-am acceptat, fără a-l integra neapărat între noi. Și nici n-a vrut nici el să se integreze, fiindcă în cei patru ani cât a reprezentat județul, nu a părut să fie prea interesat de ceea ce ne  dorim noi, maramureșenii. A fost, a trecut, a ajuns apoi deputat de București. Iar în Guvernul Ponta, când marele USL încă funcționa, a fost numit ministru de Interne. Și a fost nevoie de accidentul aviatic din Apuseni și a fost necesar să moară oameni ca cineva să se gândească că, poate, la fel ca atunci când ni l-au plantat în Maramureș, e posibil ca locul său nu fi fost în fruntea unui minister. Mai ales al celui de Interne. Iar acum l-au exclus și din PNL.

Din mare ministru de Interne, Stroe a ajuns un simplu demnitar fără partid

Purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, a anunțat că în Biroul Permanent s-a decis, cu 53 de voturi ”pentru”, 10 ”împotrivă” și un vot nul, să propună Delegației Permanente excluderea lui Radu Stroe, din calitatea de membru al PNL. Ea a arătat că Stroe are o atitudine ”total nepotrivită” pentru calitatea sa de vicepreședinte al partidului, dar și având în vedere că este ”un fost demnitar foarte important din partea PNL”.

Și uite așa, de pe valul puterii și al influențelor la cel mai înalt nivel, Radu Stroe a ajuns doar un demnitar fără partid. Iar ”atitudinea total nepotrivită”, dacă cităm purtătorul de cuvânt al liberalilor arată, încă o dată, că în cel mai liberal partid din România, nu ai cum să fii liberal. Că nu poți. Liberal înseamnă să ai opiniile lui Crin. Ale lui Crin când se trezește, așa, spre prânz. Stroe a mușcat-o, urât de tot. Și s-a trezit uitat peste noapte, chiar de oamenii pe care i-a ajutat. Și pentru care a făcut mai mult decât îi cerea statutul de mare demnitar. Că așa-i în politică. Acum ești sus, apoi cazi, fără să clipești. Și vin alții să-și facă imagine pe spatele tău.

Codrin Scutaru: ”Liberalii dau dovadă de intoleranță atunci când este vorba de opinii politice nepotrivite”

Șeful de campanie al Partidului Conservator, Codrin Scutaru, regretă excluderea lui Radu Stroe din PNL și consideră că liberalii ”dau dovadă de intoleranță atunci când este vorba de opinii politice care nu sunt în acord cu conducerea partidului”.

‘Regret decizia PNL de a-l exclude din partid pe dl. Radu Stroe. Este o decizie internă a PNL, dar nu pot să nu spun, că fost aliat în ACD și USL, că am un sentiment amar văzând că liberalii dau dovadă de intoleranță atunci când este vorba de opinii politice care nu sunt în accord cu conducerea partidului. Mă așteptam ca libertatea de exprimare să fie respectată, mai ales într-un partid liberal. Mai mult, pentru un partid care vrea să dea un candidat la președinție, care va trebui să dea dovadă de înțelegere și toleranță, o astfel de decizie dă de gândit”, a spus Scutaru, într-un comunicat remis presei.

Cum a ajuns Scutaru lider în PC?

În Maramureș, nimeni nu a auzit de Codrin Scutaru. Sau oricum, aproape nimeni. Și asta-i partea hazlie. Că el a devenit atât de important și interesant, tocmai datorită Maramureșului. Mai exact, datorită alegerilor locale din vara lui 2012. Când echipa trimisă de el, în Maramureș, reprezentată de  doi oameni, a condus campania candidatului PC pentru președinția Consiliului Județean, Zamfir Ciceu. Iar dacă socotim că unul dintre cei doi trimiși ai săi făcea doar proiectare pe hârtie și calcule statistice, Scutaru a avut un singur reprezentant în Maramureș. De care s-a dezis, imediat ce Zamfir Ciceu a ajuns președinte de CJ. Dacă în prima fază nu i-am înțeles decizia, mai târziu ne-am elucidat. Poi ca să-ți asumi meritele altuia, trebuie întâi să-l înlăuri. Și la asta Scutaru e foarte priceput. Cum a explicat el, în București, că a câștigat alegerile cu numai două vizite în Maramureș, vizite de o zi și acelea, e greu de înțeles. Dar când, mai apoi, și-a pus în cârcă și câștigarea unui colegiu de deputat, tot pentru PC, în iarna lui 2012, ne-am lămurit cum stă treaba. Dar ne-am lămurit noi, cei câțiva din plan local, fiindcă oricum, în Maramureș, Codrin Scutaru nu reprezintă un nume, cât o fi el de ministru secretar de stat pe la Ministerul Muncii. La București, însă, e unul dintre greii partidului. Și poate tocmai asta înseamnă să fi un bun politician: să pândești momentul potrivit și să ai abilitatea de a-ți asuma meritele. Să speculezi orice moment politic, favorabil sau nefavorabil. Ceea ce a și făcut în cazul lui Radu Stroe.

Ce se întâmplă cu PC în Maramureș, Codrin Scutaru?

Trecând peste titulatură, observăm păreri oficial exprimate față de ceea ce se întâmplă în alt partid. Nu prea înțelegem motivele: să fie nostalgia faptului că actualul „lider” PC și-a făcut mult timp strategiile în PNL? Liberalii sunt în opoziție, nu mai există nicio alianță politică în care PC și PNL să se regăsească. Așa că ni se pare pertinent să-l întrebăm pe acest lider al PC, Codrin Scutaru, ce se întâmplă cu reprezentanții conservatorilor din Maramureș? Care e strategia de la centru? Iar când spunem că e o întrebare pertinentă, amintim celor care știu (și spunem celor care nu știu) că, în urmă cu un an, Codrin Scutaru umbla înnebunit pe la Dan Voiculescu, să-l convingă că Tony Mihali, haiducul de Borșa, fostul primar al localității de dincolo de deal este cea mai bună achiziție pentru conservatori. Și a convins-o și pe ministra Maria Grapini, precum și pe alții, că ceea ce spune e perfect logic, normal și pertinent. Și uite așa, Tony s-a trezit PC-ist cu acte în regulă, semnate la București. Dar la nici două luni, s-a dezis de conservatori. În ceea ce-l privește pe Scutaru, care l-a recomandat pe Tony de Maramu’ prin birourile de la București, ar fi fost fair-play să-și exprime regretul față de plecarea din Borșa a membrului PC, respectiv a prietenului său, Mihali. Și presa și-ar fi dorit să-i adreseze câteva întrebări pe acest subiect.

Scutaru s-a deplasat de la Maramureș la Sibiu cu mașina DGASPC

Venirea lui Scutaru, în Maramureș, la finalul lunii februarie, a fost așteptată cu mare interes. Erau multe întrebări la care am fi dorit un răspuns. Însă a dispărut din peisaj, la fel de lin cum a intrat.Și nu cu oricine, ci chiar cu directorul Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului, mult contestatul Nicolae Boitor. Pe care știm de ce-l ține pe funcție, tânărul secretar de stat, Codrin Scutaru. Reamintim că, la prânz, în ziua în care a venit pe meleagurile noastre, Scutaru a părăsit delegația sosită în Maramureș, plecând cu Boitor care, (spune acesta), l-ar fi condus până la Sibiu, cu mașina instituției… dar nici acest lucru nu se întâmplă pentru prima oară. Așa că, în acest context, ne întrebăm, încă o dată, care a fost scopul vizitei sale? Evident întâlnirea cu Boitor pare a fi fost una extrem de necesară, iar rezultatele se văd: nimeni nu reușește să-l schimbe. Nimeni încă… Fiindă au picat miniștri și președinți de ASF. Politica-i o fufă plină de surprize….

 

Amalia Babici Man & q.e.d.(Maramures Jurnal)

SIGLA_mmjurnalRGB (1)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.