Consiliul Județean Maramureș: proiecte pilot, de restaurare și punere în valoare a patrimoniului cultural de la nivelul județului Maramureș!

În cadrul ședinței de Consiliu afost aprobată Hotărârea în urma căreia se încheie un protocol de colaborare și cooperare între Institutul Național al Patrimoniului și Consiliul Județean Maramureș, care prevede implementarea unor proiecte pilot, de restaurare și punere în valoare a patrimoniului cultural de la nivelul județului Maramureș.

”Acest protocol va veni în sprijinul Maramureșului pentru a pune în valoare patrimoniul cultural pe care îl avem în județ.

Institutul Național al Patrimoniului ne va sprijini în ceea ce privește studiile de fezabilitate, studiile istorice și tot ceea ce înseamnă demersurile în reabilitarea unei clădiri istorice. Acesta este un punct foarte important, având în vedere faptul că astfel de studii costă destul de mult și, totodată, avem nevoie de specialiști de nivel înalt în ceea ce privește acest tip de clădiri, astfel încât să le putem valorifica.

Avem în județul Maramureș clădiri importante care trebuie salvate și care trebuie puse în valoare.”, a declarat Ionel Bogdan, președinte CJ Maramureș.

Un prim pas legat de protejarea patrimoniului a fost făcut chiar în cadrul ședinței când a fost aprobată exercitarea de către Judeţul Maramureş a dreptului de preempţiune asupra imobilului monument istoric, situat în Baia Mare, str. Vasile Lucaciu, nr. 1.

Președintele CJ Maramureș, Ionel Bogdan, a afirmat: ”Consiliul Județean, astăzi, nu deține nicio clădire care să fie clasificată de tip A sau B din punct de vedere istoric. Prin exercitarea dreptului de preempțiune asupra imobilului aflat în Baia Mare, str. Vasile Lucaciu, nr. 1, în valoare de 400.000 de euro și cu o suprafață de peste 700 de metri pătrați, facem un prim-pas către modernizare atât a patrimoniului istoric din Maramureș, cât și a centrelor istorice din municipiile Baia Mare și Sighetu Marmației, prin valorificarea acestor clădiri.

De acum înainte, anual, Consiliul Județean Maramureș va avea un fond de dezvoltare pe zona de patrimoniu cultural, un fond care ne va permite achiziția de astfel de clădiri și, desigur, punerea lor în valoare.”

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.