Constituirea Adunării Eparhiale şi ziua de naştere a Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin

Joi, 23 iunie 2022, sub preşedinţia Preasfinţitului Părinte Iustin, Eiscopul Maramureşului şi Sătmarului, în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, a avut loc ședința de constituire a Adunării Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, mandatul 2022-2026.

Potrivit Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, Adunarea Eparhială este organismul deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice și patrimoniale ale eparhiei, compusă din reprezentanți aleși ai clerului și ai credincioșilor, în proporție de o treime clerici și două treimi mireni, aleși pe termen de 4 ani, dar nu mai mult de două mandate (Art. 90 – 91).

Ziua a început cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, urmată de slujba de Te-Deum.

Înainte de începerea constituirii Adunării Eparhiale, s-a desfășurat un moment aniversar, întrucât Preasfințitul Părinte Iustin își sărbătorește astăzi ziua de naștere. Preasfinția Sa a primit felicitări, buchete și coșuri de flori din partea Permanenței Eparhiale, slujitorilor Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, protoiereilor, viitorilor membri ai Adunării Eparhiale, oficialităților judeţene şi locale, conducătorilor școlilor teologice, stareților și starețelor din eparhie, preoților, ASCOR și credincioșilor.

În cadrul ședinței de constituire s-au confirmat membrii aleşi (zece clerici şi douăzeci de mireni) ai Adunării Eparhiale, care s-au constituit în cinci comisii de lucru.

De asemenea, au fost aleşi membrii Consiliului Eparhial (trei clerici şi şase mireni) şi au fost desemnați cei trei membri (un cleric şi doi mireni) care vor reprezenta Episcopia Maramureșului și Sătmarului în Adunarea Naţională Bisericească. Un alt punct de pe ordinea de zi a fost alegerea membrilor Consistoriului Eparhial şi Monahal (câte trei membri titulari şi doi supleanţi) şi desemnarea, din partea Eparhiei Maramureșului și Sătmarului, a clericilor care vor face parte din Consistoriul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.