Contribuabilii au plătit 300 de milioane de euro pentru pensiile militare din Apărare în doar jumătate de an

Pensiile militare încasate de pensionarii din Apărare au costat bugetul de stat peste 297,39 milioane de euro în primul semestru al acestui an, arată datele Casei de Pensii Sectoriale a Ministerului Apărării, transmise exclusiv pentru ECONOMICA.NET. Pensiile militare sunt plătite doar de la bugetul de stat, adică din banii colectaţi din taxele şi impozitele plătite la stat de contribuabili.

Aproape 79.000 de oameni încasează pensie militară plătită de la Casa de Pensii Sectorială a MApN.

“În evidenţa Casei de Pensii Sectoriale a Ministerului Apărării Naţionale se găsesc 78.932 de beneficiari de drepturi de pensii şi alte drepturi sociale, dintre care 78.803 de persoane beneficiază de pensii militare de stat: pensie de serviciu, pensie de invaliditate şi pensie de urmaş, iar 129 de persoane beneficiază de alte drepturi de asigurări sociale – nu au pensii”, au spus pentru ECONOMICA.NET oficialii Casei de Pensii Sectoriale a MApN.

Pensiile militare se plătesc doar din bugetul de stat, adică din taxele şi impozitele tuturor contribuabililor.

„Pensiile militare de stat se plătesc de la bugetul de stat. Casa de Pensii Sectorială a MApN nu primeşte bani de la bugetul asigurărilor sociale sau din alte surse de finanţare”, au răspuns pentru ECONOMICA.NET reprezentanţii instituţiei.

Militarii aflaţi în activitate contribuie la bugetul de stat prin plata unei cote de contribuţie individuale, de 10,5% din solda lunară brută/salariul lunar brut.

Militarii aflaţi în activitate nu plătesc contribuţia de asigurări sociale, ci o contribuţie individuală la bugetul de stat, de 10,5% din salariul/solda brută lunară.

Articolul nr. 141 din Codul Fiscal:

  • se exceptează de la plata contribuţiilor de asigurări sociale veniturile acordate, potrivit legii, personalului militar în activitate, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special care îşi desfăşoară activitatea în instituţiile din sectorul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, pentru care se datorează contribuţie individuală la bugetul de stat, potrivit Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.

Cota de contribuţie individuală la bugetul de stat este egală cu cota de contribuţie individuală de asigurări sociale. Baza lunară de calcul al contribuției individuale o reprezintă solda lunară brută/salariul lunar brut, se arată în Legea pensiilor militare, în vigoare.

„Cota de contribuţie individuală la bugetul de stat este egală cu cota de contribuţie individuală de asigurări sociale, respectiv 10,5%, iar baza lunară de calcul al contribuţiei individuale o reprezintă solda lunară brută/salariul lunar brut. Dacă aceasta este mai mare decât valoarea a de cinci ori câştigul salarial mediu brut, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, contribuţie individuală la bugetul de stat se calculează în limita acestui plafon. Contribuţia individuală la bugetul de stat este suportată de toate categoriile de personal militar în activitate, iar pensionarilor militari nu li se reţine această contribuţie”, a explicat la solicitarea ECONOMICA.NET colonelul Constantin Luca, directorul Casei de Pensii Sectoriale a Ministerului Apărării Naţionale.

Contribuabilii au virat – prin taxele şi impozitele plătite la stat – peste 297,39 de milioane de euro în primele şase luni ale acestui an pentru plata pensiilor militare ale pensionarilor din Apărare.

Concret, 1,349 miliarde de lei s-au plătit de la bugetul de stat pentru pensiile militare aflate în plată la Casa de Pensii Sectorială a MApN, potrivit informaţiilor comunicate de instituţie exclusiv pentru Economica.

Iată defalcat câţi bani am plătit pentru pensiile militare de la bugetul de stat, în primul semestru al acestui an, potrivit informaţiilor pe care Casa de Pensii Sectorială a MApN le-a comunicat în exclusivitate pentru ECONOMICA.NET:

  • 264 de milioane lei – în ianuarie;
  • 287 de milioane de lei – în februarie;
  • 265 de milioane de lei – în martie;
  • 266 de milioane de lei – în aprilie;
  • 267 de milioane de lei – în luna mai;
  • 270.000 de lei – în iunie.

Au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă militarii care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

  • au împlinit 60 de ani, adică vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă.
  • au vechime efectivă de cel puţin 25 de ani, din care cel puţin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.

Cum se stabileşte cuantumul pensiei de serviciu pe care o primesc militarii. Explicaţii

Citeste continuarea pe economica.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.