Control urgent! Anunţul autorităţilor

oameniRata mortalităţii standardizate pentru cancerele bronho-pulmonar, colo-rectal şi de col uterin este mai mare în România decât în statele membre ale UE. Rata standardizată de mortalitate prin boli cronice este de circa două ori mai mare în România decât în UE. Consumul de alcool estimat în rândul adulţilor români este cel mai ridicat din Europa, cu 30% peste media europeană; incidenţa sifilisului în ţara noastră rămâne de circa două ori mai mare decât media europeană; Incidenţa TBC în România este cea mare din UE, atât pentru cazurile noi, cât şi pentru recidive, iar lista recordurilor negative înregistrate de ţara noastră poate continua. Cu toate acestea, românii se percep mai sănătoşi decât media europeană, dar şi decât multe naţii europene care sunt în mod obiectiv mai sănătoase decât a noastră.

Românii se percep foarte sănătoşi într-o proporţie mai mare decât media UE

26.9% dintre românii cu vârste cuprinse între 25 de ani şi 64 de ani se percep foarte sănătoşi, arată cea mai recentă statistică Eurostat care evaluează cum îşi autoevaluează starea de sănătate europenii cu vârste cuprinse între 25 de ani şi 64 de ani.

Spre comparaţie, doar 22.2% dintre europeni (vorbim de cei de sub cupola UE) se percep foarte sănătoşi, arată statistica Eurostat.

Grecia, Cipru, Irlanda, Islanda, Elveţia, Suedia, Marea Britanie, Norvegia, Austria şi Belgia sunt – în această succesiune – statele europene cu cele mai mari ponderi ale locuitorilor cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani care se percep foarte sănătoşi.

Concret, peste 52% dintre greci se percep foarte sănătoşi, peste 46% dintre ciprioţi cred despre ei că sunt foarte sănătoşi, în vreme ce aproape 27% dintre români cred că au o sănătate foarte bună, arată cea mai recentă statistică Eurostat care evaluează cum îşi percep starea de sănătate a europenilor cu vârste cuprinse între 25 de ani şi 64 de ani.

Românii de 25-64 de ani se percep foarte sănătoşi într-o proporţie mai mare decât danezii, luxemburghezii, olandezii, francezii şi finlandezii de aceeaşi vârstă

26.1% dintre danezi se percep foarte sănătoşi, faţă de 26.9% dintre români;
25.2% dintre luxemburghezi se percep foarte sănătoşi;
24.5% dintre olandezi cred că au o sănătate foarte bună;
23.8% dintre finlandezi se percep foarte sănătoşi.

Doar 1% dintre românii cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani se percep foarte bolnavi. Ungurii, danezii, austriecii, islandezii, englezii, belgienii, cehii şi nemţii din acelaşi interval de vârstă se percep foarte bolnavi, într-o proporţie mai mare decât românii

2.4% dintre unguri se percep foarte bolnavi;
1.8% dintre danezi cred că au o stare de sănătate foarte proastă;
1.7% dintre austrieci şi islandezi se percep foarte bolnavi;
1.6% dintre englezi cred că starea lor de sănătate e foarte proastă;
1.4% dintre belgieni, cehi şi greci se percep foarte bolvani;
1.3% dintre nemţi cred că au o stare de sănătate foarte proastă.

1.2% dintre europenii aflaţi în UE se percep foarte bolnavi.

Sursa informaţiilor: statistica Eurostat privind autoevaluarea stării de sănătate a europenilor cu vârste cuprinse între 25 de ani şi 64 de ani, publicată pe 11 martie 2016.

Percepţia celor mai mulţi români asupra propriei sănătăţi e însă distorsionată, arată rapoarte oficiale. 

Citeste continuarea pe economica.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.