COOPERARE POLIŢIENEASCĂ ROMÂNO-ITALIANĂ

euPeste 220 de persoane urmărite în temeiul legii de autorităţile române şi italiene au fost localizate, arestate şi predate, în urma semnării de către şeful Poliţiei Române şi şeful Poliţiei de Stat Italiene a unui protocol de colaborare.

La data de 21 ianuarie 2014, şeful Poliţiei Române, chestor general Petre Tobă şi prefectul Alessandro Pansa, şeful Poliţiei de Stat şi director general al Siguranţei Publice din Republica Italiană au semnat la Bucureşti ”Protocolul de colaborare între Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Departamentul de Siguranţă Publică din cadrul M.A.I. Italia, pentru prevenirea criminalităţii, localizarea şi prinderea urmăriţilor internaţional şi constituirea unor echipe comune de lucru”.

De la semnarea protocolului, în urma intensificării activităţilor de cooperare poliţienească, au fost localizate şi arestate 221 de persoane urmărite la nivel internaţional, respectiv 47 de persoane care au fost predate către autorităţile italiene şi 174 de persoane urmărite de autorităţile române care au fost preluate din Italia.

Din totalul de 47 de persoane predate de autorităţile italiene, 3 au fost cetăţeni italieni, restul fiind cetăţeni români, iar dintre cele 174 de persoane urmărite la nivel internaţional preluate din Italia, 172 sunt cetăţeni români, 1 cetăţean bulgar şi 1 cetăţean albanez.

Protocolul de colaborare a fost semnat cu ocazia vizitei de lucru pe care delegaţia Poliţiei Italiene a avut-o la sediul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Prin acest Protocol, s-a instituit ca metodă de lucru, pentru localizarea şi prinderea urmăriţilor internaţional de interes reciproc, crearea unei echipe comune de lucru italiano – române. Aceasta presupune schimb de informaţii, o analiză comună a informaţiilor obţinute, precum şi operaţiuni şi activităţi comune pentru localizarea şi prinderea urmăriţilor italieni în România şi a urmăriţilor internaţional români în Italia.

Din partea română, grupul de lucru este coordonat de Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. Din subunitatea română fac parte Direcţia de Investigaţii Criminale, Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate, Direcţia de Investigare a Fraudelor, Direcţia de Poliţie Transporturi, Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, Direcţia Rutieră şi Unitatea Centrală de Analiză a Informaţiilor, direcţii care sunt sprijinite de Direcţia Operaţiuni Speciale.

La sfârşitul lunii ianuarie, în urma colaborării poliţiştilor Biroului Urmăriri din cadrul I.P.J. Iaşi şi Biroului Sirene din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească In­ternaţională – I.G.P.R. cu autorităţile italiene, s-a reuşit depistarea şi re­ţi­nerea, pe teritoriul Italiei, a lui Emanuel Narcis I., din comuna Ion Neculce, judeţul Iaşi, care se sustrăgea executării pe­depsei de 18 ani închisoare pentru comi­terea infracţiunii de omor calificat. În baza mandatului de executare a pedepsei cu închisoare, bărbatul a fost predat de autorităţile italiene, în favoarea Ro­mâniei.

La data de 5 iunie, Poliţia Română a predat unei escorte a autorităţilor judiciare italiene un cetăţean italian, de 65 de ani, urmărit internaţional pentru infracţiuni economice. Bărbatul a fost depistat, la data de 16 mai a.c., de poliţiştii de investigaţii criminale din Ilfov, cu sprijinul ataşatului de afaceri interne al României în Italia, în localitatea Frumuşani, judeţul Călăraşi.Acesta era urmărit internaţional de autorităţile judiciare italiene pentru comiterea de infracţiuni economice, fiind considerat unul dintre cei mai periculoşi 100 de infractori din lista Ministerului de Interne Italian.

Prinderea şi arestarea celui în cauză pe teritoriul României reprezintă rezultatul cooperarii foarte bune dintre Poliţia Română şi Departamentul de Siguranţă Publică Italian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.