CORNELIA NEGRUȚ  – PODUL TISA, OBIECTIV STRATEGIC PENTRU MARAMUREȘ 

CORNELIA NEGRUȚ  – PODUL TISA, OBIECTIV STRATEGIC PENTRU MARAMUREȘ

1.– Scurtă descriere actuală

Podul peste Tisa este și acum un vis inca neîmplinit, al tuturor maramureșenilor din țară și din Ucraina. La această oră, podul este ,de fapt, o punte mai mare, care nu satisface nevoile  comerciale și de transport ale Maramureșului istoric din stânga și dreapta Tisei. Podul actual este nereprezentativ pentru o bună relație comercială si turistica între România și Ucraina.

2.– Oportunitatea unui pod modern

– creează o infrastructură comercială, o infrastructură de transport modernă , care se autofinanțează prin taxe;

– Maramureșul devine ,,Poarta principală,, de intrare în țară, între  Ucraina  și România;

– impact în economia județului : scurtarea drumului către Ucraina a tuturor vehiculelor de transport, cu 300 km dus –întors, față de orice altă graniță apropiată;

-economii de carburant pentru transportatorii locali;

-fluidizarea traficului dinspre și înspre stațiunea de schi Bukovel, destinată schiorilor din Vestul Europei;

– odată cu venirea turiștilor occidentali, Aeroportul Internațional Maramureș devine principala poartă de intrare  pentru toate stațiunile de ski din Carpații granitei romano-ucrainiana ( Cavnic, Șuior, Mogoșa, Borșa, Bukovel);

– agențiile de turism locale, în colaborare cu  cele din Ucraina, vor putea face schimb de turiști și de programe turistice, atât pe latura sportivă a turismului, cât și pe zona care se numește: turismul ecumenic și cel destinat cunoasterii tradițiilor populare;

– Podul va aduce venituri importante pentru județul Maramureș prin taxele plătite de marii transportatori internationali, de exportatorii români și europeni.

3. – Impact financiar

Podul costă 20 de milioane de euro, proiectul a fost inițiat deja în mandatul prefectului Anton Rohian,proiect  susținut de mine în Comisia de Buget Finanțe a Parlamentului României. Acum e doar o chestiune de voință politică pentru a fi implementat.

Podul aduce o economie pentru firmele de transport de 36 milioane de euro pe an. Dacă Podul Tisa ar fi traversat zilnic de 1.000 de turisti, care se cazează o singură zi în Maramureș, aceștia vor aduce venituri pentru turismul maramureșean de 3 milioane de euro pe lună. În 6 luni, în economia Maramureșului intră 18 milioane de euro. Demonstrația este sugestivă și calculul făcut pentru o variantă minimală de turiști și zile de cazare.

Acest obiectiv este foarte important pentru Maramureș,  deoarce coagulează și celelalte proiecte de drumuri rapide și autostrăzi prevăzute deja a fi construite în județul nostru.

COD AEP:11200008

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.