Crăciun în Maramureș, poveste din lumea satului unde colindele vestesc nașterea Mantuitorului

Evenimentul ‘Crăciun în Maramureş’, găzduit de Muzeul Satului din municipiul Baia Mare va aduce în acest an în atenţia publicului şi turiştilor obiceiul colindatului la fereastră, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, Gabriel Zetea.

‘Anul acesta, alături de alte obiceiuri care vestesc naşterea Domnului, o să readucem o tradiţie aproape uitată, colindatul la fereastră. Probabil unul dintre cele mai frumoase obiceiuri, colindatul la fereastră face parte din patrimoniul tradiţiilor de Crăciun care, în anumite sate şi cătune, se mai păstrează. E un obicei care merită readus în atenţia publicului. Tot pentru a recompune tradiţia de altădată a satului maramureşan, cetele de colindătorii vor fi primite la Casa Preşedintelui, Casa Primarului, Casa Prefectului, Casa Învăţătorului sau Casa Preotului, aşa cum făceau gospodarii în satul de odinioară. Era un obicei şi cred că încă se mai păstrează ca, în seara de Ajun, imediat după slujba de la biserică, să fie colindat preotul satului, primarul şi învăţătorul după care mersul cu colinda continua pe la alte case’, a spus Gabriel Zetea.

Preşedintele CJ a mai subliniat că evenimentul din acest an se adresează îndeosebi copiilor preşcolari şi adolescenţilor din oraş pentru a înţelege rostul şi farmecul mersului cu colinda.

‘Copii preşcolari şi adolescenţii unor şcoli din municipiul Baia Mare sunt aşteptaţi să vină cu colinda la casele special pregătite din Muzeul Satului unde vor fi răsplătiţi cu cozonac proaspăt şi cadouri pentru osteneala lor. Dorim, în acest fel, să conştientizăm copiii din mediul urban despre rolul colindatului şi faptul că tradiţiile satului pot fi trăite, indiferent de loc. (…) Special pentru a oferi posibilitatea cât mai multor copii să ajungă la muzeu, începând de luni şi până sâmbătă (16- 21 decembrie – n.r.), copiii vor putea veni cu colinda la muzeu între orele 10,00-14,00. Pot să spun că, până acum, numeroşi copii au venit să ne colinde la muzeu şi aşteptăm şi pe alţii să ne treacă pragul pentru a ne bucura împreună de magia sărbătorii’, a mai adăugat Gabriel Zetea.

Conform acestuia, în 21 decembrie, Muzeul Satului va găzdui evenimentul ‘Obiceiuri şi tradiţii de Crăciun în Maramureş’.

‘În 21 decembrie, moment în care muzeul se va umple cu prezenţa colindătorilor veniţi din satele şi comunele celor patru zone etnografice, atunci toate obiceiurile şi tradiţiile din Maramureş se vor uni într-un singur loc. Astfel, publicul, vizitatori sau turişti, va avea şansa să vadă cele mai minunate obiceiuri de Crăciun, iar casele muzeului se vor umple de viaţă’, a mai precizat Gabriel Zetea.

Desfăşurat fără oprire de 16 ani, evenimentul ‘Crăciun în Maramureş’, împărţit anul acesta în două acţiuni distincte; ‘Crăciun în Satu’ de pe Deal’ şi ‘Obiceiuri şi tradiţii de Crăciun în Maramureş’, este considerat cel mai important eveniment destinat publicului larg şi turiştilor, având rolul de a promova brandul ‘Maramureş’.

Principalul organizator este Consiliul Judeţean Maramureş, alături de Muzeul Satului, Primăria municipiului Baia Mare şi un număr apreciabil de alte instituţii publice partenere. AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.