Creative Start – un proiect dedicat tinerilor antreprenori

Consiliul Județean Maramureș a găzduit miercuri, 28 februarie 2018, un eveniment dedicat antreprenorilor maramureșeni, respectiv prezentarea programului Creative Start. La masa rotundă au participat președintele Consiliului Județean Maramureș Gabriel Zetea, vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș, primarul orașului Vișeu de Sus, Vasile Coman și alți reprezentanți ai unităților administrativ teritoriale din județ, alături de cei ai mediului privat. Începând de anul trecut, astfel de întâlniri între reprezentanți ai autorităților publice locale și mediul privat au devenit o tradiție în Maramureș.

„Am avut și anul trecut foarte multe discuții pentru a promova inițiativa privată. Una dintre acestea a făcut referire la programul Start-Up și la care au participat mulți întreprinzători maramureșeni”, a precizat Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș. Invitați la discuții au fost Florin Jianu, președinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) și Costin Dumitru, președinte al Blocului Național Sindical (BNS). Aceștia au vorbit despre proiectul Creative Start, al cărui obiectiv general este încurajarea antreprenoriatului și a ocupării pe cont propriu prin susținerea înființării de întreprinderi non-agricole în zona urbană din regiunea Nord – Vest.

„Acest tip de așezare la masă mi se pare o modalitate ideală pentru dezvoltarea unei comunități și a unei țări. Atunci când la masă ai mediul public, Consiliul Județean, primăria, instituțiile descentralizate și reprezentanți ai mediului asociativ al angajaților, cu siguranță există măcar premisele pentru susținerea comunității locale. Am venit în fața dumneavoastră pentru a anunța începerea unui proiect foarte frumos în industrii creative. Vom crea și un hub al acestor industrii la Cluj, însă, personal, mi-aș dori ca foarte mulți tineri să fie din Maramureș, deoarece este o regiune care are acest apetit către industriile creative și meșteșugurile tradiționale”, a punctat președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Florin Jianu.      Proiectul Creative Start este finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020 și se adresează peroanelor care au vârsta minimă de 18 ani și domiciliază sau au reședința în regiunea de dezvoltare Nord – Vest. Acțiunile derulate în cadrul proiectului includ formarea antreprenorială, serviciile personalizate de mentorat și consiliere, oferirea unei finanțări de 160.000 lei pentru 75 de start-up-uri din industrii creative și suport în dezvoltarea afacerilor selectate pentru finanțare. În cadrul acestei întâlniri au fost prezentate și alte aspecte tehnice legate de eligibilitatea cheltuielilor și dezvoltarea antreprenoriatului în Maramureș a acestor industrii creative.

Prezent la discuții, președintele Blocului Național Sindical, Costin Dumitru, a făcut câteva mențiuni legate de parteneriatul cu Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România și importanța implicării acestor organizații cu importanță majoră pe piața partenerilor sociali. „Rolul nostru este unul mult mai complex decât stricta reprezentare a salariatului din fabrici sau instituții publice. Noi trebuie să fim prezenți chiar și în momente mai puțin plăcute ale existenței unui angajat pe care îl reprezentăm. Adică, chiar și în perioade de șomaj, omul nu trebuie abandonat ci sprijinit, asistat, educat și reintegrat pe piața muncii. În egală măsură, considerăm că avem o datorie de onoare în a ne ocupa de tinerii din România. Faptul că avem o experiență extrem de vastă în ceea ce privește crearea de întreprinderi sociale, integrarea diverselor categorii sociale vulnerabile și chiar sprijinul acordat oamenilor care au dorit să pună pe picioare anumite activități economice ne motivează să credem că, în fiecare dintre noi există o genă care, odată activate, poate să ne ajute să ne descoperim ca un posibil antreprenor”, a completat Costin Dumitru.

Șeful administrației județene, Gabriel Zetea, a adus mulțumiri celor doi invitați și a asigurat reprezentanții mediului privat de întreaga susținere și implicarea în astfel de inițiative. „Ne bucurăm, de fiecare data, să fim gazdele unor astfel de evenimente, nu doar pentru cele care țin de administrația publică locală, ci și discuții care se poartă pentru mediul privat. Doresc să le mulțumesc pentru prezență, domnului Florin Jianu și domnului Costin Dumitru. Îi asigur că există tot interesul și din partea noastră și a celorlalte autorități locale de a sprijini astfel de inițiative în mediul privat, care aduc plus valoare în fiecare județ în parte. O să susținem astfel de demersuri cu tot ce putem, nu doar punând la dispoziție o sală de ședințe pentru astfel de întâlniri. Vom finanța, dacă este cazul, cu protocoale pe care să le putem încheia între autoritățile publice locale și cei care doresc să încurajeze mediul privat pentru a demara astfel de inițiative între antreprenoriat și industriile creative, care pot aduce un plus valoare pentru oameni”, a mai declarat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.