Creșterea economică din ultimii 2 ani ai Guvernului Ponta

Exact acum 2 ani, pe 7 mai 2012, Victor Ponta devenea premier al României. De atunci economia a mers domol pe un trend ascendent, anemic ce-i drept în 2012, cu doar 0,7%, după ce în 2011 crescuse cu 2,5%. Apoi a avut o creştere solidă, de 3,5%, ajutată de agricultură – în 2013 am avut a doua cea mai bună producţie de grâu din ultimii 43 de ani.

Cheltuielile statului au rămas în limita deficitului de 3% din PIB, în ciuda reîntregirii salariilor bugetarilor şi a majorării pensiilor, iar comerţul a trecut de la minus la plus. Din 2012 volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul a trecut pe plus, cu un avans considerabil de 3,3%.  În plus, salariile au crescut cu 15%, de la 1.414 lei în 2011, la 1.626 lei în prezent. În același timp a crescut rata de ocupare a forţei de muncă, în 2013 fiind de 63,9%.

Exporturile au atins un maximum istoric în 2013. Deficitul comercial a scăzut anul trecut cu 41,3% faţă de 2012, la 25,21 miliarde lei (5,7 miliarde euro), după ce exporturile au crescut cu 9,1%, la 219,12 miliarde lei (49,56 mld. euro), iar importurile au avansat cu 0,2%, la 244,33 miliarde lei (55,2 mld. euro).

Guvernul Ponta a avut o serie de măsuri de impact care au contribuit la relansarea economică a României: reîntregirea salariilor şi majorarea pensiilor tăiate în 2010 ca măsură de austeritate, reducere TVA la produse de panificaţie, introducerea accizei suplimentare pe carburant.

Cea mai importantă componentă a Guvernului Ponta, însă, sunt oamenii competenți, perseverenți și muncitori care cred în viitorul României.

După doi ani de la investire, senatorul Liviu Marian Pop, președintele Comisiei pentru muncă, familie și protecție socială face un scurt bilanț al obiectivelor realizate: “Guvernul Ponta a preluat o Românie aflată pe muchie de cuțit, cu oameni dezamagiți și disperați. Măsurile întreprinse de noi au adus țara pe un tărâm al normalității, cu o creștere și dezvoltare armonioasă. Prin experiența mea am contribuit la deblocarea posturilor bugetate care pot fi ocupate prin concurs în sistemul public în martie 2013, am invitat miniștri în vizită în Maramureș pentru identificarea soluțiilor pentru problemele și proiectele cele mai importante cum ar fi cele de infrastructură, educație, sănătate și protecție socială, am deschis cabinete de consultanţă pentru românii care muncesc în străinătate, dar şi pentru cei care doresc să revină în ţară şi au nevoie de informaţii utile și am implementat un sistem de audienţe on-line pentru Maramureșeni când sunt plecat. Am reușit să atragem 15% din bugetul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale pentru judeţ, să contruim 22 de grădiniţe cu finanţare de la Banca Mondială și să scoatem Maramureșul din umbră, toate aceastea fiind posibile doar cu suportul unui Guvern competent și vizionar.”

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.