Cristian Țâgârlaș (PNL) și Iustin Talpoș (PMP) intră în competiția pentru Primăria Baia Mare

pmp-pnlCristian Țâgârlaș (PNL) și Iustin Talpoș (PMP) intră în competiția pentru Primăria Baia Mare

 Lucrurile încep să se agite în politica băimăreană. Până azi, două candidaturi au fost deja lansate pentru Primăria Baia Mare (Cătălin Cherecheș și Iustin Talpoș), iar cea de-a treia, din partea PNL (Cristian Niculescu Țâgârlaș) este plauzibilă, potrivit maramedia.ro. Astfel, primul care a anunțat intenția de a candida pentru un nou mandat este actualul primar de Baia Mare, Cătălin Cherecheș. Acesta a anunțat, însă, că va candida de pe platforma civică Coaliția pentru Baia Mare, fără a preciza dacă are vreun partid cu care va face alianță sau va candida independent.

Azi, 21 ianuarie 2016, la sediul PMP Maramureș din Baia Mare, președintele Adrian Todoran a anunțat candidatul Mișcării Populare pentru Primăria Baia Mare. Acesta este profesorul Iustin Talpoș, fost director al Școlii Gimnaziale ”Lucian Blaga”. Candidatul MP a precizat că anterior nu a mai fost niciodată implicat în politică. „Nu am făcut politică, dar asta nu ne împiedică să luăm atitudine. Foarte mulţi oameni, cunoscuţi şi mai puţin cunoscuţi din jurul meu, sunt deranjaţi de modul cum e administrat oraşul (…), împreună cu echipa care mă susţine avem deja un plan de dezvoltare a municipiului Baia Mare, plan care va fi prezentat alegătorilor la momentul potrivit”, a spus Iustin Talpoş. De asemenea, preşedintele MP Maramureş, Adrian Todoran, a declarat pentru AGERPRES că prezenţa unui candidat neimplicat politic pentru primăria Baia Mare ar putea spori încrederea electoratului. „Nominalizarea unui candidat din afara mediului politic ar putea spori încrederea electoratului. Iustin Talpoş n-a fost implicat politic, iar în timpul campaniei prezidenţiale pentru Victor Ponta a ales să demisioneze din funcţia de director al şcolii unde lucra”, a spus Adrian Todoran, președintele PMP.

În timp ce Mișcarea Populară are un nume clar pentru Baia Mare, lucrurile par să se încurce în tabăra liberală, acolo unde, potrivit maramedia.ro, consilierul județean Felician Cerneștean nu va avea șansa să-și prezinte proiecte pentru municipiul reședință de județ. Candidatura la care spera va reveni avocatului (alpinist) Cristian Niculescu Țâgârlaș. Potrivit maramedia.ro, surse liberale au lăsat astăzi presa să înțeleagă că, în urma unei ședințe furtunoase de partid, s-a hotărât, într-un final, cine vor fi candidații la alegerile locale din iunie. ”Avocatul Cristian Niculescu Țâgârlaș, proaspăt întors de pe piscurile munților, întreg și nevătămat, a fost desemnat candidatul PNL la Primăria Baia Mare. Asta după ce un sondaj de opinie, niciodată asumat oficial de filiala maramureșeană, îl dădea cu șanse de a fi nominalizat pe consilierul județean Felician Cerneștean. Argumentele pro Țâgârlaș urmează să fie dezbătute în zilele următoare”.

Mircea Man, primul nume pe lista consilierilor județeni PNL

 Totodată, în ședința de partid s-a căzut de acord asupra faptului că primul pe lista de consilieri județeni va fi actualul deputat de Lăpuș și copreședinte al filialei județene a PNL, Mircea Man. Acesta urmează să fie favoritul liberalilor pentru a deveni președintele Consiliului Județean Maramureș în cazul în care liberalii vor aduna suficiente voturi în plen, arată colegii noștri.

Astfel, candidații PNL pentru primăria municipiului reședință de județ și viitoarea președinție a Consiliului Județean par să fie destul de clar nominalizați. Cărțile au căzut pe Cristian Niculescu Țâgârlaș și Mircea Man. Acum dacă sunt sau nu cărți câștigătoare, liberalii maramureșeni vor afla în iunie 2016, la alegerile locale.

Conform statului PNL, candidații la primărie preiau automat și președinția filialei localității unde candidează. Astfel, Cristian NiculescuTâgârlaș redevine președinte al PNL Baia Mare, urmând să-și desemneze și echipa care-l va sprijini în dorința sa de a câștiga alegerile pentru primăria municipiului. Asta, după o pauză de cinci ani și jumătate (a demisionat de pe aceeași poziție în aprilie 2010, după ce Cristian Anghel, fostul primar al municipiului Baia Mare și fost președinte al PNL Maramureș a fost închis pentru abuz în serviciu). Țâgârlaș a mai condus PNL Baia Mare între anii noiembrie 2005 – aprilie 2010, iar în iulie 2010, acesta a fost exclus din PNL, pentru votul dat la schimbarea din funcție a fostul viceprimar PSD-ist la acel moment, Mircea Dolha. Dolha a fost înlocuit pentru trei luni de zile cu fostul liberal Zamfir Ciceu, actualmente președinte al CJ Maramureș și independent, după ce ALDE a decis excluderea lui din partid, cu câteva luni în urmă, pentru neimplicare politică.

 Decizia finală stă în votul centrului, însă atâta timp cât nu sunt abateri grave, conducerea centrală nu intervine în hotărârile luate de reprezentanții din județ.

 

Amalia Babici Man

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.