Cum alegi un pepene perfect copt fără să îi faci „dop”. Toți românii trebuie să știe acest truc

Alegerea unui pepene roșu bun reprezintă o adevărată provocare, mai ales atunci când cumpărătorul nu dorește să îi facă „dop”. Există însă mai multe indicii ce trebuie avute în vedere atunci când alegeți un pepene roșu.

Profită acum : Ofertă de nerefuzat

Ofertă de nerefuzat . Cum facem un concediu reușit cu bani puțini!

Oferta de nerefuzat  la President Hotel & Resort**** din Băile Felix

ATP Motors. Campanii de nerefuzat. Noi  îți găsim soluția!

Oferta de nerefuzat: Hotel Barátság Hajdúszoboszló

START OFERTE:Destinatii pentru toate gusturile si bugetele in toate colturile lumii

Profită acum: Vara în luna martie

AGASTIA SERV – Descopera ofertele de nerefuzat FORD

În fiecare an, românii se confruntă cu aceeași dilemă: cum îşi dau seama dacă un pepene roşu este copt, fără să îi faci „dop”. Unii se ghidează după miros, alții îl ciocănesc, să vadă dacă sună a gol, semn că s-a copt bine, iar cei mai neîncrezători îl roagă pe vânzător să-i dea dop rotofeiului, ca să fie siguri că n-au ales un pepene răscopt sau, mai rău, unul de-a dreptul crud.

Iată indiciile de care trebuie să ţii seama atunci când alegi un pepene roşu:

Sunetul: bateți uşor în coaja pepenelui şi ascultați sunetul pe care îl scoate. Pepenele nu trebuie să sune a gol. Sunetul unui pepene perfect copt ar trebui să fie plin, iar atingerea ar trebui să creeze o senzaţie de elasticitate, ca şi cum degetele sunt „respinse” de coajă.

Codiţa; un pepene cules de multe zile are codiţa uscată. Alegeți pepenii care au coada încă verde, pentru a avea siguranţa că nu este „trecut”.

Punctul galben: la capătul opus codiţei ar trebui să existe un punct /o pată galbenă sau maronie. Dacă ea este albă sau nu există, înseamnă că fructul a fost cules prea devreme şi nu este suficient copt.

Coaja: un pepene suficient copt nu ar trebui să aibă coaja moale sau zone moi pe suprafaţa lui. Acesta este un indiciu că fructul este prea copt.

Forma: alegeți pepenii care au o formă simetrică, ovală sau rotundă. Evitați-i pe cei deformaţi, turtiţi la un capăt sau cu proeminenţe. Toate acestea pot fi indicii că pepenele a fost expus la soare neuniform (a stat pe o piatră sau a avut umbră) ori nu a fost udat în mod constant. Zonele deformate pot fi crude sau, din contră, uscate.

Greutatea: un pepene greu pentru dimensiunea lui conţine o cantitate mare de apă, ceea ce înseamnă că este perfect copt. Comparați greutatea a doi pepeni identici ca mărime şi alegeți-l pe cel mai greu dintre ei, pentru că acesta va fi mai bine copt.

Iată şi alte metode testate de-a lungul anilor:

 • culoarea verde devine mată și cerată, coaja pepenelui nu trebuie să aibă o culoare verde vibrantă și o tentă „prăfoasă”;
 • pe un pepeni cu dungi, culoarea dintre dungi devine mai întunecată;
 • coaja se va îngreuna;
 • dacă sunt pe vrej, capătul înflorit se va înmuia;
 • dacă sunt pe vrej, vor înceta să devină mai mari;
 • locul galben pe suprafața sa se va transforma de la alb la galben;
 • pepenii care au coaja îngălbenită au fost ținuți o perioadă îndelungată până să ajungă la maturitate;
 • dacă codița este verde, pepenele este crud, dacă este uscată, pepenele este copt și zemos. Dacă codița este foarte uscată este posibil ca pepenii să fie depozitați pentru mult timp
  coaja pepenelui copt este tare, dacă îl apăsăm în locuri diferite și este moale, înseamnă că nu este copt;
 • pepenele mai poate fi strâns în mâini de cei care pot să facă acest lucru, și dacă pârâie, înseamnă că este copt.

Sursa: rtv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.