Ce spun câţiva renumiţi influenceri financiari din România despre diferenţa între dobânda unui credit calculată cu IRCC sau ROBOR? Cele mai multe bănci şi experţi financiari se confruntă de câteva luni cu numeroase cereri de schimbare a indicelui de calcul, deşi totodată, există antreprenori ce apelează cu încredere la un IFN (Instituţie Financiară Nebancara) datorită ratei fixe şi a procesului rapid de realizare a împrumutului.
Cu o adeverinţă de venit şi alte acte necesare procedeului, se poate finaliza un împrumut. Însă, adevărata problemă se rezumă la diferenţa între indicii principali şi anume, IRCC şi ROBOR.
Care sunt părerile unor experţi financiari despre IRCC, indicele folosit la calcularea creditelor ipotecare?
Problema inflaţiei pune în dificultate multe bănci, în special pe cei ce au efectuat un împrumut începând cu anul 2019. Deşi la prima vedere este avantajoasă alegerea indicelui IRCC, cei mai mulţi experţi financiari din România îndeamnă creditorii să nu aibă o perspectivă restrânsă, ci să aibă în considerare şi următoarele luni, dacă nu ani, cu privire la creşterea/scăderea indicelui ales. Din cauza inflaţiei, cei doi indici se prezintă sub valori diferite ce reuşesc să inducă în eroare mulţi romani. Totuşi, ce spun reprezentanţii financiari despre acest parcurs al economiei din România?
IRCC vs ROBOR- avantaje şi dezavantaje pentru credite ipotecare
Printre vocile renumite ce se afirmă cu privire la creşterea şi scăderea indicilor IRCC şi ROBOR se afla Mugur Isărescu, a cărui părere despre inflaţie şi schimbarea creditului este una fermă şi încurajatoare pentru cei ce aleg să facă o schimbare. Acesta susţine că este inevitabilă o modificare de situaţie în cazul indicilor. În prezent IRCC-ul asigura o rata mai mică în cazul unui credit, iar ROBOR atinge un procent variabil de 8%. Dar… creditorii nu trebuie să se îmbete cu apă rece. Însuşi Isărescu garantează scăderea inflaţiei la sfârşitul anului, precum şi restul reprezentanţilor economiei, lucru care va conduce la creşterea IRCC, automat rate mai mari în decursul lunilor din 2023. În schimb, ROBOR va avea parte de o scădere, avantajoasă pentru cei ce l-au păstrat drept indice pentru dobânda.
Ce spun experţii cu privire la schimbarea ROBOR cu IRCC?
Băncile au avut parte de multe solicitări de schimbare a indicelui pentru dobânda, afirma reprezentanţii BNR şi CEC. Însă, Bogdan Neacşu afirma că IRCC va depăşi ROBOR odată cu scăderea inflaţiei, însă, acest lucru va fi vizibil în timp. Tot ce trebuie să facă persoanele doritoare să schimbe indicele este să îşi calculeze bine paşii, să aibă o perspectivă bazată pe viitor, nu decât pe câteva luni sau lună prezenta. Într-adevăr, pot avea parte de 3-4 luni plătind o rata mai mică, dar pot urma mult mai multe luni cu o dobândă enormă, inevitabil, rata mai mare.
Conform Financer.com, IRCC, indicele folosit la calcularea creditelor ipotecare va avea parte de o creştere în anul 2023, asta din cauza scăderii inflaţiei ce este luată în calcul de către economişti. Începând cu luna ianuarie, valoarea poate ajunge la 7,2% bazată pe statisticile din momentul prezent. Cele mai multe credite ipotecare vor avea de suferit dacă sunt calculate cu IRCC, ratele crescând progresiv luna de lună.