Cum au apărut cardurile bancare?

Dacă te preocupă această întrebare de ceva timp, acum e momentul să afli mai multe și să îți completezi cunoștințele de cultură generală. Oricât de absurd ar părea, prima idee a apărut la începutul anilor 1900, ca soluție pentru a ajuta corporațiile petroliere să își dezvolte serviciul de relații cu clienții și pentru a le întări loialitatea.

La început cardurile au fost recunoscute și folosite doar la întreprinderile care le utilizau. În prezent ele sunt un mijloc universal de plata, atât online cât și offline fiind utile în cele mai diverse domenii: de la muzica sau filme, până la pariuri, existând agenții care îți permit creare unui cont pariuri fara card bancar.

1.Primul card din plastic

De abia mai târziu, în anul 1949 a fost creat primul card din plastic. Diners Club și American Express au contribuit la crearea acestuia, iar cardul a circulat în 27 de restaurante din New York. Doi ani mai târziu numărul utilizatorilor a ajuns la 20.000. În anii următori cardul a început să fie folosit în și mai multe restaurante și hoteluri, însă cel care a creat cardul a decis să își vândă afacerea.

2. Cardul cu banda magnetică

De abia în anii 1960 au fost utilizate cardurile cu banda magnetică. Acestea au fost introduse de Autoritatea de Tranzit din Londra, în vederea citirii informațiilor despre deținătorul contului. Printre avantajele aduse de banda magnetică se numără: securitatea economiilor, comoditatea plății și posibilitatea de a retrage sau depune bani de la orice terminal sau bancomat deja plasat în foarte multe puncte. Oamenii s-au adaptat ușor acestui val și din ce în ce mai mulți au început să se intereseze de un card personal.

3.Cardurile de credit

Mai târziu, în anul 1966 au fost introduse și cardurile de credit. Pentru că băncile au fost interesate să își mărească veniturile în permanență, au fost dispuse să învestească suficient încât să contribuie la răspândirea cărților de credit. Prin perceperea taxelor băncile au devenit activ implicate în creșterea profiturilor din dobânzi.

Bank of America a creat astfel în 1966 brandul pe care astăzi îl cunoaștem sub numele de Visa. Ca și competitor direct, MasterCharge a creat un serviciu asemănător, cunoscut astăzi ca și MasterCard Worldwide.

4.Cât de sigure sunt cardurile?

Cardurile bancare sunt la ora actuală cea mai sigură modalitate de plată și tocmai de aceea băncile continuă să învestească în acestea. Sporirea securității și reducerea duratei unei tranzacții sunt printre principalele domenii în care se investește, iar tehnologia contactless este una dintre dovezi. Milioane de oameni le folosesc pentru diverse nevoi, de la cumpărăturile la supermarket, la achiziția de mobilă și plata unei curse cu taxiul. În funcție de locație și de circumstanțe, acestea sunt foarte des folosite în domeniul turismului. Din păcate, încă mai există locații care refuză să accepte plata cu cardul și aveți nevoie de bani cash la îndemână.

5.Ce mai urmează?

După cardurile bancare și beneficiile pe care le-au adus la nivel mondial, nu numai privind modalitățile de plată, dar și cele de împrumut cu dobândă, în ultimii ani au apărut din ce în ce mai multe portofele electronice. În ziua de azi se poate efectua o plată chiar și numai cu telefonul, așa că nu mai ai nevoie să mai porți grija bancnotelor sau a cardurilor dacă știi că locația unde intenționezi să plătești acceptă o astfel de metodă de plată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.