Cum fierbi ouăle ca să nu li se crape coaja. Trucul care poate fi de folos oricărei gospodine

Omleta, ouăle ochi sau ouăle fierte sunt cele mai populare variante pentru micul dejun. Cei mai mulți români aleg să mănânce ouă dimineața fiindcă e foarte ușor să le prepari, sunt foarte gustoase și pot fi combinate cu o mulțime de alte preparate.

Profită acum : Ofertă de nerefuzat

Ofertă de nerefuzat . Cum facem un concediu reușit cu bani puțini!

Oferta de nerefuzat  la President Hotel & Resort**** din Băile Felix

Oferta de nerefuzat: Hotel Barátság Hajdúszoboszló

START OFERTE:Destinatii pentru toate gusturile si bugetele in toate colturile lumii

Profită acum:Early Booking

  AGASTIA SERV – Descopera ofertele de nerefuzat FORD

Însă, deși pare simplu să le prepari, nu e chiar așa pentru toată lumea. Prepararea ouălor fierte le dă multora bătăi de cap fiindcă, știți cu toții, uneori nici nu apuci să le bagi în apa fierbinte că s-a și crăpat coaja.

Există, totuși, câteva trucuri pe care le poți urma ca să nu mai crape coaja ouălor. În primul rând, atunci când pui ouăle la fiert ele nu ar trebui să fie reci, ci la temperatura camerei. Așa că încearcă să le scoți de la frigider cu mult înainte de fierbere.

Dacă vrei ca ouăle să fie mai moi, ar trebui să le lași în apa clocotită patru minute. Dacă le vrei cleioase, lasă-le șase minute la fiert, iar dacă vrei să fie tari ține-le cam 10-15 minute.

În jur de trei-patru zile țin ouă fierte, cu consistență tare, în frigider. După acest timp, încep să își schimbe gustul și textura, devenind tot mai neplăcute cu trecerea zilelor. Ele trebuie ținute pe ușa frigiderului sau într-o lădiță de legume, în cutie de carton, acolo unde ajunge cel mai puțin umezeala.

Dacă le ții la temperatura camerei, ouăle fierte rămân bune pentru consum două zile, după care este obligatoriu să le păstrezi la rece. De altfel, nu este recomandat să consumi ouăle foarte proaspete, de numai câteva zile. La suprafața lor poate exista bacteria Salmonella, responsabilă de toxiinfecții alimentare severe. Dacă ouăle stau la rece câteva zile înainte de a le consuma, riscul de infecție scade.

Ouăle se pun la păstrare cu partea mai ascuțită în jos, iar în acest fel pot rezista până la 3 săptămâni. Pentru a verifica prospețimea unui ou, poți să faci un test simplu cu apă. Scufundă oul într-un bol cu apă și, dacă stă pe fundul vasului, este proaspăt, de cel mult 5 zile. Dacă se ridică pe jumătate, are mai bine de o săptămână sau chiar 10 zile, iar dacă plutește la suprafață, este bine să îl arunci.

Ouăle fierte, la fel ca ouăle proaspete trebuie păstrare în mod obligatoriu la frigider. Ouăle proaspete mai pot fi păstrate și într-o cămară rece, în cutii de carton.

Temperatura cea mai potrivită pentru a păstra ouăle în condiții sanitare trebuie să fie între 1 și 5 grade Celsius. Ouăle proaspete pot fi ținute la frigider și 10 zile înainte de a fi consumate, pe când ouăle fierte trebuie consumate în două zile, cel mult trei zile de când au fost gătite, chiar dacă le ții la rece.

Sursa: rtv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.