Cum funcționeaza relațiile între oameni și de ce ai nevoie de terapie cognitiv-comportamentală

Cum funcționeaza relațiile între oameni și de ce ai nevoie de terapie cognitiv-comportamentală

În contextul schimbărilor provocate de pandemie, se formează un fond cutremurător la nivelul intern al fiecărei fiinţe. Interpretarea unor relaţii din subconştientul fiinţei plasează un sindrom afectiv de panică acumulată în fiecare zi, prin expunerea la realitatea ce ne înconjoară. Programul fiecărei zile suferă modificări prin impunerile şi limitările dictate de autorităţi, iar haosul creat ne oferă o lecţie de viaţă generoasă. Întreaga planetă trece printr-un proces de restructurare cu efecte epuizante asupra factorului uman. Atmosfera grea este plasată în jurul ataşamentelor personale, acest aspect fiind cel mai greu de modelat în această perioadă.  Apelează la psiholog Tiberiu Botea, atunci când vrei să obții soluția pentru problemele tale rapid.

Ce înseamnă ataşamentul pentru oameni

Prin ochii unui psiholog ataşamentul este o formă de satisfacţie cu care te acomodezi în timp şi pe care o consideri normală. Atunci când intervine o schimbare ce deviază hotărârea ta de a obţine sau a păstra ceea ce aveai, intervine şi chinul emoţional. Pe scurt, în momentul în care te ataşezi, se creează spaţiu pentru un dezechilibru în funcţie de cât de mult pui accent pe acest obicei şi pierderea lui la un moment dat. Un exemplu este experimentarea stării de respingere cu care ne confruntăm frecvent, uneori să acceptăm respingerea este foarte greu şi ne transpune într-un cadru al suferinţelor. Astfel, viaţa cotidiană marcată de ataşamente de diferite feluri, niveluri şi manifestări face ravagii în rândul interconectării.

Restaurantele, cluburile, centre de relaxare, piscine, săli de gimnastică, dans şi aşa mai departe sunt spaţii vizate ca fond de creştere al îmbolnăvirilor şi au restricţii de funcţionare. Omul, învăţat cu socializarea într-o formă sau alta, este expus brusc la  o rupere faţă de aceste ataşamente. Toată confruntarea internă atârnă între a se expune la risc de îmbolnăvire pentru a-şi satisface anumite necesităţi de care este ataşat  sau a suferi prin renunţarea la acestea ca să rămână sănătos. Nu există substitut pentru conştiinţa, ea are de suferit indiferent de decizia luată. Bagajul emoţional este brusc asaltat de gânduri şi teamă, iar trecerea prin viaţă de la un moment la altul, fără a fi distras de grijile viitorului este din ce în ce mai greu de făurit. Astfel, călătoria devine o povară pentru anumite tipologii de oamenii.

Controlul si ataşamentele

Anii de formare ca psiholog angajat în studiu  de diagnostic şi corecţie, conturează un fundal de bază adecvat necesităţilor la nivel larg. Mintea e plină de ideile fixe legate de toate lucrurile înconjurătoare, iar un obicei format nu poate fi confruntat prin renunţare bruscă. Un val constant de gânduri, sentimente, reacţii se ridică din ataşament şi ne invadează starea psihică expusă la prea multă vâltoare. În tot acest timp, să manifeşti control emoţional echilibrat este o aptitudine foarte mult dorită. Până la urmă, totul porneşte de la tine, de la a deveni conştient de propriul ego. Efortul poate schimbă comportamentul, însă nu poate schimbă cadrul afectiv. E nevoie de un cadru specializat să îţi înţelegi starea şi ea va dispărea. Terapia cognitiv-comportamentală te ajută să gestionezi mai ușor toate sentimentele și stările prin care treci.

Aşadar, cadranul psihologic proiectează întreaga arie de observaţie, cercetare, experimentare asupra virtuţii personale prin mod, viteza şi interpretare a acţiunii individualizat. Apelând la metode şi tehnici de specialitate poţi face faţa mai uşor schimbărilor spirituale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.