Cum își vor recupera diferența de bani cei care au plătit mai mult la factura de curent

A trecut o lună de când preţurile la energie electrică nu mai sunt reglementate de stat, iar unii consumatorii au primit deja facturi mai mari.

Sunt peste 5 milioane de consumatori care nu au apucat să semneze contracte noi, la preţuri concurenţiale. Sunt creşteri de peste 15%, însă toţi furnizorii au anunţat că diferenţa va fi scăzută din următoarele facturi.

ATP Motors. Campanii de nerefuzat. Noi  îți găsim soluția!

Unii dintre clienţii care au rămas pe aşa-numitul “serviciu universal” şi au primit facturile pe ianuarie pentru energia electrică spun că au de plătit mai mult.

AGASTIA SERV – Descopera ofertele de nerefuzat FORD

Dumitru Chisăliţă, Asociaţia Energia Inteligentă: “La un consum de 700 de kw, factura care a venit a fost cu 92 de lei mai mare decât în decembrie. 700 de kw înseamnă o casă. În cealaltă situaţie, la un consum de 55 de kw, factura în ianuarie a fost cu 5 lei mai mare decât în decembrie.”

Teoretic, diferenţa va fi recuperată la facturile viitoare. Conform unui ordin al ANRE, furnizorii au primit recomandarea să facă reduceri, astfel încât să acopere diferenţa dintre preţul universal, pentru cei care nu au schimbat contractul şi preţul concurenţial. Toţi furnizorii au anunţat deja că vor face aceasta reducere.

Silvia Vlasceanu, ACUE: “Absolut toţi consumatorii vor primi această reducere. Dacă au primit deja facturi pe ianuarie, pe care furnizorii nu au apucat să le calculeze la preţul din oferta concurenţială şi au primit la preţ de serviciu universal, vor primi în factura următoare detaliat pe factură, vor vedea care este reducerea care li s-a aplicat pentru luna ianuarie.”

ANRE a introdus şi o perioadă de tranziţie, pentru schimbarea contractului până la 30 iunie, data până la care se aplică şi aceste reduceri.

În plus, furnizorii sunt obligaţi să trimită odată cu factura şi un plic cu un formular care conţine trei oferte diferite: cea mai mică oferta concurenţială, dar fără abonament şi alte servicii, o altă oferta concurenţială şi oferta universală, adică preţul pe care îl plăteşte în acel moment consumatorul care nu a trecut încă la piaţa concurenţială. Dacă vreţi să rămâneţi la acelaşi furnizor, puteţi bifa oferta dorită şi trimiteţi înapoi plicul la furnizor.

Este recomandat să analizaţi însă şi alte oferte, cu ajutorul comparatorului de preţuri de pe site-ul ANRE, mai ales dacă doriţi un abonament sau alte servicii, pentru că astfel puteţi obţine şi un preţ mai bun.

Zoltan Nagy, ANRE: “Prin acest formular de ofertă, clientul are doar posibilitatea de a semna alt contract cu acelaşi furnizor, nu are posbilitatea să schimbe furnizorul, şi atunci pentru a compara ofertele cu alte oferte recomandăm utilizarea comparatorului.”

În comparatorul de preţuri trebuie să introduceţi datele din ultima factura, şi veţi obţine mai multe oferte.

Sursa: stirileprotv.ro

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.