Cum îţi dai seama dacă eşti spionat pe Facebook!

În timp ce Facebook se laudă cu aproape două miliarde de utilizatori, hackerii Anonymous avertizează că multe dintre conturi sunt fictive, menite să ajute la monitorizarea unor persoane.

Specialiştii explică faptul că motivele pentru care unele persoane au creat conturi false sunt diferite: folosirea lor ca unelte de marketing și pentru a face spam, dar şi pentru spionarea copiilor de către părinți, a iubiților infideli de către parteneri etc.

Recent, membrii grupării Anonymous au prezentat câteva semne prin care pot fi identificate profilurile false:

1. Poza de profil/poze
Peste 75% din profilurile false aparțin unor fete, majoritatea având poză de profil sexy. Numărul pozelor pe Facebook este un indicator bun, mai ales varietatea lor, punctează ţi diez.md. Persoanele care creează profiluri false de cele mai multe ori nu folosesc multe poze. Suficiente ca să umple un album și atât. Astfel, dacă vedeți că pozele sunt cam din aceeași perioadă, nu diferă mult și sunt mai mult de la ședințe foto, atunci precis sunt luate din vreo revistă/pictorial. La fel, puteți vedea când acestea au fost încărcate, dacă pozele au fost încărcate în perioada când a fost creat profilul și de atunci nu au fost schimbări, atunci e un profil fals. Profilurile care au avatare în loc de poze nu sunt neapărat profiluri false, mai mult anonime, uneori.

2. Familie și prieteni
Dacă o persoană nu are poze comune cu alți utilizatori, în care mai multe persoane sunt etichetate, poze cu iubitul sau iubita, mama, colegii de clasă, colegii de lucru, sau cu animalele de companie, atunci cel mai probabil este un profil fals.

3. Paginile la care a dat „Like”
Un profil real are în medie peste 30 like-uri la pagini din domenii variat diferite. Profilurile false au 3 – 5 like-uri, și dacă este un profil fals de promovare, atunci sunt like-urile la pagini care pot fi într-un fel grupate în jurul unei persoane, agenție, partid.

4. Actualizările
Actualizările ce apar pe profile false sunt, de obicei, linkuri cu o anumită tematică (mai ales a ceea ce încearcă să promoveze), share-uri de la paginile administrate și mai puțin păreri și opinii proprii, însă dacă și sunt doar axate pe un subiect-latimotiv. Profilurile false, de cele mai multe ori, nu sunt etichetate în locuri și evenimente. De asemenea, statut-urile și check-in-urile aproape lipsesc.

5. Discuții
Conturile false, de obicei, nu intră în discuții, dacă nu le trebuie, și de cele mai multe ori nu vor răspunde la mesajele care le au, iar dacă vor răspunde, o vor face sec. În cazul conturilor false politice, aceștia vor comenta doar la paginile care scriu despre partidul lor sau vor intra în dezbateri la stările persoanelor publice, repetând aceeași idee. Dacă vor fi persoane cu care își mai lasă mesaje pe pereți sau la stări, atunci și celălalt profil este fals.

6. Prietenii și numărul de prieteni
Profilurile false, chiar dacă au un număr mare de prieteni, publică un conținut mai puțin popular, astfel încât dacă o persoană are peste 1.500 prieteni și la ultimele 10 postări aproape că nici nu are feedback, atunci profilul e fals, iar actualizările sunt scrise de formă. Dacă suspectați un profil că e fals și vedeți că o persoană îi comentează mai mult și în același stil, celălalt profil tot este fals.

7. Informațiile din profil
De cele mai multe ori, profilurile false sunt profile care nu folosesc setări se securitate și actualizările sunt publice. Informația despre unde au învățat sau unde s-au născut, fie e prea detaliată, ori lipsește. În prieteni au persoane publice sau persoane influente de pe Facebook, pentru a putea eticheta acele persoane în spam. Nu sunt „in a relationship” și nu au membri de familie listați (pentru asta ar trebui să creeze o familie falsă).

Sursa: spynews.ro

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.