Un somn bun este ceea ce are nevoie orice om, pentru buna funcționare a organismului, dar și pentru o bună calitate a vieții. Dacă te-ai confruntat sau dacă încă te confrunți cu insomnia, trebuie să știi că nu ești singura persoană. Iată ce trebuie să faci pentru un somn odihnitor.
În cazul în care te gândeai că ești printre puținii oameni care se confruntă cu insomnia, ei bine, află că lucrurile nu stau chiar așa. Există multe persoane care întâmpină dificultăți atunci când vine vorba de ora de culcare. Statisticile arată că aproape jumătate dintre adulți, la nivel mondial, suferă de tulburări de somn.
În primul rând, este foarte important să respecți un program de somn. Chiar dacă ai un program la job stabil, de exemplu, lucrezi și pe timp de zi, dar și până târziu, trebuie să știi că organismul tău are propriul sistem care îl reglează.
Ceasul intern dă semnale corpului și de aceea este posibil să te simți alert pe timp de zi, iar noaptea mai somnoros.
Poți încerca să bei și un pahar cu lapte cald înainte să te duci la culcare.
De altfel, și expunerea neregulată la lumină poate duce la tulburarea ritmurilor circadiene, iar asta înseamnă că îți va fi mai greu să adormi.
Este bine să te expui la lumina naturală, iar noaptea să ai întuneric profund în dormitor și să nu te expui la lumini artificiale cu o oră înainte de culcare.
De asemenea, și stresul este o altă cauză pentru care nu adormi mai repede. Încearcă să meditezi sau să nu folosești telefonul înainte de a te culca.
Dacă te-ai trezit peste noapte, încearcă să scapi de obiceiul în care te uiți la telefon.
Persoanele care își dau seama că le este greu să adoarmă la loc dacă se trezesc noaptea au intenția de a deveni obsedate de faptul că nu vor reuși să adoarmă din nou.
Nu dormi în timpul zilei
De altfel, evită să dormi în timpul zilei. Chiar dacă ațipitul este legat de îmbunătățirea stării de veghe, există păreri diferite despre efectele acestuia asupra somnului din timpul nopții.
Un alt sfat este să faci și mișcare în regulat, înotul, mersul pe jos sau gimnastica te vor ajuta în această problemă cu siguranță!
Printre altele, încearcă să renunți la cofeină sau redu cantitatea de băuturi cu cofeină după ora 15.00. Este foarte important să reduci cofeina, pe care, de altfel, o poți lua din ceaiul verde, potrivit Doc.ro.
De asemenea, în cazul în care ești fumător, nu fuma înainte de culcare, fă o baie caldă în cadă și ascultă muzică relaxantă.sursa