Cum să faci economii prin transformarea curții într-un spațiu eco

Sustenabilitatea a început să fie, în ultimii ani, o idee tot mai mult introdusă în proiecte personale, iar vestea bună este că poți aplica acest concept chiar în grădina ta. O grădină eco vine cu o mulțime de beneficii. Astfel, pe lângă faptul că vei ajuta mediul înconjurător alegând opțiuni mai prietenoase de consuma resursele din jur, ci vei reuși să îți reduci considerabil cheltuielile de peste an.

Patru metode prin care îți poți transforma curtea într-un spațiu eco

Crește-ți propriile legume și condimente

Oamenii cumpără majoritatea alimentelor din supermarketuri și piețe din obișnuință și comoditate, însă există și varianta de a crește la tine în grădină parte din ele. Dacă nu te încântă în mod deosebit ideea de spațiu de răsaduri, poți apela la o grădină verticală. Există multiple modalități prin care o poți construi, tot ce trebuie să iei în considerare sunt imaginea de ansamblu pe care o vrei în curte și plantele pe care le-ai putea crește. De la zarzavaturi și fructe, la ierburi aromatice si până la flori ornamentale, grădina verticală îți poate aduce alimentele mai aproape de casă.

Folosește-te de energia solară

Panourile solare, deși par o investiție mare la început, vin cu o mulțime de avantaje pe termen lung dacă le instalezi în locurile potrivite. Vei economisi atât banii pentru facturile la curent și vei avea și o sursă de energie alternativă care nu depinde de problemele existente în rețeaua de electricitate. În plus, vei avea opțiunea de a valoriza mai departe energia captată în caz că nu te folosești în totalitate de ea, cu ajutorul contoarelor bidirecționale.

Apă potabilă într-un mod mai simplu

La fel ca în cazul alimentelor, apa este cumpărată în cantități mari din supermarket, lucru care are drept consecință directă creșterea consumului de plastic, iar pe termen lung vei înțelege că sumele cheltuite pentru cumpărarea apei îmbuteliate sunt destul de consistente. În schimb, poți achiziționa una dintre variantele de pompe de apă de la Depozit Unelte și poți crea un sistem de captare a apei din vecinătatea curții tale, pe care să o filtrezi ulterior.

Spațiu de compost

În loc să arunci deșeurile alimentare de zi cu zi, le poți folosi în favoarea ta. Construiește un spațiu de compost în propria curte și vei obține rapid îngrășământ natural pentru alte proiecte din curte sau, pur și simplu, poți fertiliza pământul pe care îl ai la dispoziție. Astfel, reduci și consumul de saci menajeri și, de asemenea, îți vei și ajuta propria curte să crească într-un mod mai sustenabil.

Metodele de a trăi sustenabil în propria curte nu trebuie să fie foarte complicate și nici să reprezinte investiții exagerate din care să nu ai parte de vreun avantaj imediat. Numărul de proiecte pe care alegi să le desfășori în curtea ta în direcția sustenabilității depinde de disponibilitatea ta, așadar nu trebuie să rămâi cu impresia că trebuie să fii ”complet sustenabil” odată ce ai ales un proiect care ți se potrivește nevoilor. Fiecare pas mic contează în alegerile eco, așadar nu subestima contribuția pe care o vei avea în imaginea de ansamblu.Sursa: unsplash.com

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.