Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) a fost folosit din Antichitate ca plantă condimentară şi medicinală.
Profită acum : Ofertă de nerefuzat
Ofertă de nerefuzat . Cum facem un concediu reușit cu bani puțini!
Oferta de nerefuzat la President Hotel & Resort**** din Băile Felix
Principalele substanţe active prezente în frunzele plantei sunt uleiurile eterice, care conţin în special cineol, borneol şi camfor, precum şi tananți.
Oferta de nerefuzat: Hotel Barátság Hajdúszoboszló
START OFERTE:Destinatii pentru toate gusturile si bugetele in toate colturile lumii
În plus, în rozmarin se regăsesc cantităţi mari de vitamina A, C, B6, dar şi acid folic, calciu, fier, mangan şi magneziu.
Cu această plantă putem obţine câteva preparate speciale, pe care le putem face cu uşurinţă acasă:
Vinul de rozmarin
Vinul de rozmarin activează circulaţia sângelui (util în mâini şi picioare reci), înviorează şi conferă un plus de energie, având, totodată, o acţiune uşor afrodiziacă.
Reţetă
Se aleg câteva crenguţe de rozmarin cât mai proaspete, care se introduc într-un borcan de sticlă de 750 ml. Se toarnă deasupra 0,7 litri vin alb, umplând borcanul până la gură.
Recipientul se închide ermetic şi se aşează apoi pe un pervaz, în bătaia soarelui, timp de 7-14 zile, agitându-se periodic. La final, vinul de rozmarin se strecoară, presând bine plantele printr-un tifon curat. Pus în frigider, rezistă câteva săptămâni.
Se bea la nevoie, sau, dacă se doreşte, se poate face o cură. Se iau 2-3 paharele de vin, zilnic, timp de 2-3 săptămâni.
Pulberea de rozmarin
Pulberea de rozmarin este utilă împotriva hipotensiunii şi pentru stabilizarea tensiunii arteriale. Este recomandata in diabet si pentru diminuarea, normalizarea valorilor crescute ale colesterolului din sange.
Pulberea indulcita cu putina miere amelioreaza astmul si tusea convulsiva. Este recomandata in stari depresive, de iritabilitate, in starile de oboseala cronica accentuata, in starile de slabiciune si/sau convalescenta secundare unor boli grave, complicate sau de durata.
Reţetă
Frunzele de rozmarin uscate se macină fin, într-o râşniță de cafea. Se păstrează în vase închise ermetic, pentru a nu-şi pierde aroma.