Cum să mentorez pe cineva fără obiective specifice?

Mentoratul este o modalitate excelentă de a-i ajuta pe tineri să aleagă specializarea potrivită la universitate sau să își găsească primul loc de muncă. Dar ce se întâmplă dacă acesta nu are un obiectiv specific sau nu știe care este acesta? Cum îi puteți sprijini? Aruncați o privire la câteva sugestii practice.

Demitizarea miturilor legate de carieră – Nu cu mult timp în urmă, dezvoltarea carierei însemna să mergi într-o anumită direcție, să faci anumiți pași, să crești treptat și să îți mărești recompensele. Cu toate acestea, această reprezentare nu mai corespunde realității.

Ceea ce este necesar acum pentru o carieră de succes este pasiunea, adaptabilitatea și capacitatea de schimbare. Dacă vă țineți prea mult de un anumit plan, s-ar putea să pierdeți oportunități care sunt diferite de calea prestabilită.

Dacă persoana pe care o îndrumați nu are o idee specifică de carieră, puneți-i următoarele întrebări

De ce ești entuziasmat?

Care sunt punctele tale forte?

Ce fel de muncă ți-ar plăcea să faci?

Abilități care ar fi utile

Dacă nu vizați un domeniu sau o carieră specifică, este dificil să derivați competențele de care veți avea nevoie. În acest caz, încercați să vă dezvoltați abilități utile. Aceste abilități pot fi aplicate în diferite specializări, ceea ce le face mai adaptabile și facilitează găsirea unui nou loc de muncă.

Printre exemple se numără abilitățile de comunicare (scrisă și verbală), abilitățile de prezentare, prioritizarea muncii, rezolvarea problemelor, inițiativa, autogestionarea, munca în echipă și conducerea.

Evenimente de orientare profesională – Dacă tinerii se îndreaptă către diferite ocupații și doresc să știe care este cea care li se potrivește, indicați-le evenimente de orientare profesională.

În cadrul evenimentului, ar trebui să existe oportunități de a discuta cu persoane din diferite domenii și poziții, cum ar fi HR, profesioniști în domeniul relațiilor publice și manageri. Toate acestea vor ajuta persoana să se orienteze și să își stabilească obiective specifice.

Teste de personalitate și de carieră – Testele de personalitate și de carieră sunt o modalitate ușoară și distractivă de a vă cunoaște. Prin simplul răspuns la câteva întrebări, tinerii pot afla mai multe despre temperamentul lor, punctele forte și punctele slabe și despre munca care le aduce bucurie și sens.

Faceți-le cunoștință cu persoane din comunitate – Dacă tinerii pe care îi îndrumați simt nevoia să vorbească cu cineva dintr-un domeniu diferit de al lor.

Încurajați-i să ia legătura cu diferite persoane care le pot oferi informații utile despre profesia lor, despre competențele de care au nevoie și despre rutina de lucru de zi cu zi.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.