Cum să-ți schimbi obiceiurile alimentare fără să faci greșeli?
Fotografie de Kampus Production pe Pexels.com
Înlocuirea produselor fast-food sau a cărnii cu produse ecologice reprezintă obiceiuri alimentare care fac parte din alegerile noastre zilnice. Obiceiurile alimentare sunt create în timp. Unele implică un consum regulat de fructe și legume, altele sunt în detrimentul alimentației sănătoase. Dacă vrei să eviți săritul peste mese, mâncatul rapid sau alte obiceiuri alimentare dăunătoare, fără să faci prea multe sacrificii, citește până la final. Ți-am pregătit câteva sfaturi practice și eficiente.
Iată cum să dobândești obiceiuri alimentare sănătoase pentru o viață mai longevivă:
- Concentrează-te pe alimentele neprocesate
Știm cu toții că alimentele procesate, consumate zilnic, ne afectează sănătatea din cauza nivelurilor ridicate de grăsimi și zahăr. Pentru a avea o dietă sănătoasă, trebuie să introduci în rutina ta zilnică alimente neprocesate, fără coloranți, conservanți, arome artificiale. Înlocuiește aceste alimente clasificate drept periculoase cu alimente care au suficienți nutrienți pentru funcționarea optimă a organismului. Mănâncă mai multe fructe de sezon, redu consumul de carne, evită sarea rafinată, alege din selecția de legume de pe auchan.ro și gătește-ți propriile mese cât mai des posibil.
- Încearcă să ai o relație bună cu mâncarea
O relație bună cu mâncarea implică un consum de alimente echilibrat. Atunci când mănânci puțin din tot, fără restricții prea mari, te vei simți liber. În schimb, atunci când adopți o dietă restrictivă, în care te abții să consumi alimentul tău preferat sau excluzi anumite alimente pe care le consideri interzise, când termini dieta, riști să mănânci compulsiv o cantitate mult mai mare din acel aliment interzis. Când dezvolți o relație bună și echilibrată cu mâncarea, îți permiți să mănânci ce-ți place, în cantități mai mici, fără să suferi apoi de vinovăție sau anxietate.
- Acordă atenție semnalelor transmise de corp
Ca să adopți obiceiuri sănătoase alimentare, este crucial să înveți să simți semnele de foame și sațietate. De câte ori nu ai mâncat de plictiseală sau pentru că te simțeai stresat ori obosit? Corpul nostru ne transmite semnale când îi este foame sau sete. Nu mânca dacă nu-ți este foame, iar dacă simți senzația de foame, mănâncă cantitatea potrivită pentru tine, nici mai mult, nici mai puțin. La fel de important este să mănânci încet și să observi când apare sațietatea. Poți face mici pauze în timpul mesei, timp în care poți discuta cu cei dragi sau poți bea un pahar cu apă.
- Mănâncă conștient
Atunci când mănânci pe fugă nu te bucuri de momentul mesei. Un obicei alimentar sănătos presupune să stai la masă, să te bucuri de mirosul, aspectul și gustul mâncărurilor, conștientizând toate senzațiile pe care le simți în momentul mesei.
- Fii organizat când faci cumpărături
Atunci când vrei să adopți un stil de viață sănătos și să introduci în rutina ta zilnică doar alimente sănătoase, este esențial să fii organizat. Fă o listă de cumpărărturi și achiziționează doar alimentele necesare pentru respectarea planului tău alimentar. Dacă nu ai un astfel de plan, îți poți face un meniu săptămânal și să gătești în avans anumite alimente pe care să le depozitezi corespunzător în frigider. Astfel, ai mai multe șanse să nu te abați de la dietă.
Să știi să faci diferența între obiceiurile sănătoase și cele dăunătoare este primul pas pentru un stil de viață sănătos și echilibrat. Ține cont de sfaturile de mai sus, începe să le aplici și vei vedea diferența.