Cum se cheltuie banii în sport? Proiect de lege al USR adoptat în parlament, la inițiativa deputatului Brian Cristian

Când vine vorba despre sportul din România, autoritățile sau politicienii sunt cu ochii închiși. Îi mai deschid doar atunci când ne numărăm medaliile olimpice, din ce în ce mai puține, sau când pierde naționala de fotbal. În rest, rămân indiferenți la performanță, resurse alocate sau eficiență,.

Dar sportul nu începe și nici nu se termină acolo. Pornește de la cei mici, pasionați și practicanți de sporturi și ajunge până la sportivii de înaltă performanță, iar în jurul lor există un întreg mecanism construit pentru a-i sprijini. Ca acest mecanism să funcționeze însă, este nevoie de legi coerente, dezbateri publice și de transparență.

Recent, societatea civilă, sportivii și antrenorii au reclamat activitatea Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR) pentru lipsa de transparență legată de execuția bugetară, fondurile transferate către federațiile de specialitate și criteriile în baza cărora acestea au fost acordate.

O bună parte din bugetul COSR este subvenționat din bani publici. Recent, a fost adoptat un proiect de lege prin care 1% din taxele percepute pentru obţinerea licenţei de organizare a jocurilor de noroc şi a autorizaţiei de exploatare a acestora vor merge la COSR. Așadar, prin mâinile comitetului vor trece și mai mulți bani.

În acest context, la inițiativa deputatului de Maramureș, Brian Cristian, ieri a fost adoptat proiectul de lege USR care va obliga COSR să facă publice pe site-ul propriu sursele financiare, bugetul și bilanțul contabil, precum și execuția bugetară anuală. În plus, asociația va trebui să publice și alte informații precum grila de salarizare, Registrul imobilizărilor, numărul persoanelor angajate, organigrama instituției și deciziile și hotărârile adoptate de către organele de conducere. Foarte important, va face publice și finanțările alocate fiecărei federații sportive și criteriile după care banii au fost dați.

„Am considerat că se trage un semnal de alarmă și că e nevoie să răspundem la câteva întrebări. De ce buget dispune? Cum se situează în comparație cu alte organisme similare? Câți sportivi include anual în competițiile olimpice? Ca să aflăm, ne-am uitat peste cifre.” ne spune Brian Cristian, deputat USR PLUS, membru al Comisiei pentru Tineret și Sport.

La nivelul anului 2019, Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) a dispus de un buget de 14,4 milioane de euro, în condițiile în care organismele similare din Ungaria (Magyar Olimpiai Bizottság) au avut 7,9 milioane de euro, cel din Franța (Le Comité national olympique et sportif français,CNOSF) 24, 3 milioane de euro sau cel din Marea Britanie (British Olympic Association) 15,2 milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.