Fabricarea unui trabuc necesita actiuni precise, pe care masinariile nu le pot face automat. Tocmai de aceea, trabucurile sunt rulate manual de catre un torcedor.
Producerea oricarui trabuc trece prin urmatorii pasi:
1. Cultivarea frunzelor de tutun
Cultivarea tutunului are loc intr-un proces care dureaza aproximativ 6-7 luni, iar recoltarea frunzelor se face manual.
2. Uscarea frunzelor de tutun
Frunzele trec printr-un proces de uscare in hangare special amenajate, iar acestea stau la uscat, in functie de destinatia lor, intre trei saptamani si doua luni.
3. Fermentarea frunzelor de tutun
Dupa mai multe saptamani de fermentare, in care frunzele vor elimina excesul de rasina, acestea sunt sortate, urmand sa fie supuse la a doua etapa de fermentare, ce are ca scop rafinarea aromei si eliminarea impuritatilor, tocmai pentru a facilita o ardere facila a trabucurilor.
Dupa acest proces, frunzele sunt ambalate in baloturi sau butoaie de lemn si sunt tinute de la sase luni pana la doi ani, inainte de a intra in productie.
4. Confectionarea trabucurilor
Printr-un proces extrem de complex, ce se face manual, trabucurile sunt rulate in functie de traditiile fiecarei tari, acestea urmand o succesiune de etape specifice.
De ce fumatorii pasionati de trabucuri prefera trabucurile cubaneze?
Cuba este considerata tara care are mediul perfect pentru cresterea tutunului pentru trabucuri. Solurile insulei permit producerea de frunze de inalta calitate. Un alt factor important este clima, care este ideala atat pentru cultivare cat si pentru uscare.
Un alt factor pe langa mediul din Cuba, este experienta de peste 200 de ani ce au permis dezvoltarea tehnicilor de recoltare si rulare.