,,Cunoaşte şi protejează patrimoniul cultural naţional”

proiect ,,Cunoaşte şi protejează patrimoniul cultural naţional” – Proiect Educaţional Naţional desfăşurat azi, 07 aprilie, de poliţiştii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş în parteneriat cu Fundaţia Collegium XXI împreună cu elevi din clasele VII – VIII de la Şcoala ,,Alexandru Ivasiuc” din municipiul Baia Mare. Proiectul are ca scop creşterea gradului de sensibilizare şi conştientizare a cetăţenilor cu privire la prejudiciile grave pe care le produce traficul ilicit de bunuri culturale mobile.

Poliţiştii le-au prezentat celor aproximativ 70 de elevi informaţii referitoare la semnificaţia patrimoniului cultural naţional, accentuând importanţa şi rolul pe care acesta îl are în identitatea poporului român. Informaţiile prezentate au fost susţinute de imagini semnificative, spre exemplu Coroana de Oţel – coroana regală a României ce a fost turnată din ţeava unui tun otoman capturat în timpul Războiului de Independenţă din 1877 – 1878, în bătălia de la Griviţa. Carol I a hotărât ca această coroană să fie făcută din oţel şi nu din aur, pentru a simboliza vitejia ostaşilor români. Începând din 1881 această coroană a fost purtată de către toţi regii României.

Pentru a înţelege pe deplin acest domeniu, elevilor le-au fost prezentate o parte din atribuţiile şi activităţile pe care le întreprins poliţiştii pentru protejarea patrimoniului cultural naţional. Astfel ei au aflat că poliţiştii desfăşoară activităţi de control care urmăresc respectarea normelor legale, activităţi de cercetare a cauzelor şi a faptelor penale care constituie infracţiuni ce aduc atingere patrimoniului cultural naţional, întreprind măsuri pentru identificarea persoanelor predispuse la săvârşirea faptelor penale precum şi pentru recuperarea unor astfel de bunuri furate.

Cadrele didactice şi elevii prezenţi la activitate au fost recompensaţi cu diplome de participare şi cadouri din partea Fundaţiei Collegium XXI.

Mâine, 08 aprilie, elevii participanţi la proiect vor vizita, împreună cu poliţiştii, muzeul Judeţean de Artă, ,,Centrul Artistic Baia Mare” unde sunt expuse bunuri ce fac parte din tezaurul cultural naţional.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.