Mulți oameni pornesc fără să se gândească aerul condiționat când merg cu mașina, dar acesta este un obicei foarte periculos pentru toți pasagerii mașinii.
Ai pornit aerul condiționat imediat după ce ai pornit motorul mașinii? Nimic mai grav! Medicii spun că așa se poate face cancer sau albe boli foarte grave! De fiecare dată când îți lași mașina undeva închizi și geamurile, dar numai când o lăsam la umbră în interiorul ei se acumulează 400-800 mg de benzen, iar situația se înrăutățește atunci când este lăsată în soare. Când mașina este parcată la soare, la temperatura de peste 16 grade, nivelul de benzen crește până la 2000-4000 mg, adică de peste 40 de ori mai mult decât limita admisă.
Când stai în mașină cu geamurile închise, inhalezi benzenul, care îți afectează ficatul, oasele și rinichii. Organismul are apoi nevoie de foarte mult timp pentru a-l elimina.
Manualele de utilizare ale mașinilor moderne avertizează asupra faptului că ar trebui să deschidem geamurile înainte de a porni aerul condiționat, dar nu menționează și de ce.
Ce e de facut:
- Este indicat sa deschizi geamurile masinii inainte de a porni aerul conditionat.
- In momentul in care instalatia incepe sa incalzeasca aerul, aceasta impinge in masina o cantitate suplimentara de benzen.
- Lasa geamurile deschise timp de cateva minute pentru a elimina substanta toxica.
Dacă sistemul de climatizare este manual, e musai să reglaţi viteza ventilatorului astfel încât, după un timp, debitul de aer rece să fie mai mic, evitând îmbolnăvirea. De asemenea, trebuie corelată viteză ventilatorului de aer cu temperatura realizată. ”Cu cât setezi pe o viteză mai mare, cu atât mai puţin răcit va fi aerul introdus în habitaclu. Duzele trebuie să fie îndreptate în sus pentru ca, la coborâre, aerul rece să se amestece încet cu cel cald”, precizează inginerul Marcel Boghian. Componentele din interior pot fi protejate de şocurile termice dacă înainte cu 5-10 minute de a ajunge la destinaţie veţi opri instalaţia de climatizare. Astfel, apa acumulată din condens pe vaporizatorul instalaţiei de climatizare se poate usca în curentul de aer al mersului.
Nu doar interiorul maşinii trebuie protejat de căldura excesivă
Pe timp de vară trebuie să fiţi vigilenţi şi în ceea ce priveşte temperatura motorului. Asiguraţi-vă că nivelul de antigel este în limite normale şi aveţi grijă să ţineţi un recipient suplimentar în portbagaj pentru orice eventualitate. Anvelopele se pot încălzi excesiv la rândul lor, iar cea mai bună metodă pentru prevenirea acestui fenomen este verificarea presiunii în roţi la plecarea la drum. ”Roţile umflate la o presiune mai mică faţă de cea recomandată acoperă o suprafaţă mai mare pe şosea, deci creează mai multă forţă de frecare şi implicit mai multă căldură, lucru care poate duce la pierderi de aderentă şi uzură accentuate”, explică inginerul Marcel Boghian. Este extrem important să vă stabiliţi o regulă, de la care să nu vă abateţi niciodată. Nu lăsati copiii sau animalele de companie nesupravegheate în masină pe timp de caniculă. Deshidratarea apare mult mai repede la copii decât la adulţi, iar o masină amplasată direct sub bătaia razelor de soare se încălzeste excesiv, cu rezultate ce pot fi tragice pentru cei mici.
Citeste mai mult pe romaniatv.net