„De ce aș vota NU dacă aș fi grec”

grecia„De ce aș vota NU dacă aș fi grec”, comentează referendumul din Grecia europarlamentarul Victor Negrescu
Într-un articol publicat pe Blogurile Adevărul, europarlamentarul Victor Negrescu explică motivele pentru care, dacă ar fi grec, ar vota NU la referendumul de duminică, dar își exprimă speranța ca DA-ul să câștige, pentru a preveni lipsa de pregătire a României în fața unei crize a proiectului european.

„Referendumul de duminică din Grecia nu este doar despre datorii economice sau despre poziția grecilor în Uniunea Europeană. Este un test democratic menit să ilustreze capacitatea oamenilor de a se mobiliza împotriva dominației birocrației și capitalului, de a se exprima conștient cu privire la austeritate și de a participa decisiv la actul politic.
În acest sens, referendumul din Grecia este mai mult decât un exercițiu de imagine pentru guvernul condus de Alexis Tsipras, este un posibil moment de cotitură în politica europeană care ar conduce la apariția unui nou clivaj între democrați și birocrați”, explică miza referendumului de duminică europarlamentarul Victor Negrescu.

Menționându-i pe Joseph Stiglitz, laureatul premiului Nobel pentru economie, și pe Hillary Clinton, candidat la președinția SUA, europarlamentarul compară situația Greciei cu cea a României.

„Se propune Guvernului grec să privatizeze apa potabilă, o resursă limitată în țară, și să vândă toată activitatea maritimă a țării, principalul sector economic din Grecia. Vi se par cunoscute aceste propuneri?
Eu fac parte din generația vândută în numele birocrației internaționale. Aproape tot ce avea România a fost vândut, am sacrificat totul, inclusiv tradițiile și valorile românești, pentru scopul măreț de a face parte din clubul țărilor din Vest.
Nu acuz, mă bucur că România este astăzi o țară membră a Uniunii Europene. Sunt și voi fi mereu un pro-european și puternic atașat valorilor democrației transatlantice, dar mă întreb dacă nu cumva am cedat prea ușor, dacă nu cumva puteam să mai păstrăm din mândria de a fi români măcar pentru a avea motive să cerem uneori respect din partea partenerilor noștri. Astăzi însă, ca stat, România, prin liderii săi – și știu asta direct de la sursă – nu are puterea să privească cu încredere spre propriii săi parteneri nici atunci când urmărește interesul românilor”, motivează simpatia sa față de referendumul din Grecia europarlamentarul român.

Referindu-se la lipsa de transparență și de soluții a Președinției României cu privire la situația din Grecia, eurodeputatul explică dorința sa ca DA-ul să câștige prin faptul că țara noastră nu are astăzi un proiect de țară.

„În consecință, dacă duminică aș fi grec, aș avea toate motivele pentru a vota NU. Dar nu sunt, și ca român și european aș vrea să câștige DA-ul, pentru că România nu este pregătită de un alt drum.
Toate eforturile făcute de români au fost realizate în numele idealului Occidental. Am copiat, folosind interpretarea unor politicieni, modelul Vestic și s-a cerut populației să îndure toate greutățile în vederea realizării acestui deziderat. Dacă duminică Grecia va transmite un mesaj care să zguduie major proiectul european și modelul birocratic occidental, atunci România riscă să-și piardă busola. După cum a declarat, și la insistențele mele, președintele Klaus Iohannis, „nu ne facem iluzii”, dar România nu are soluții pentru a face față falimentului celui de-al 6-lea investitor străin. Mai exact, „Ghinion”, România nu are lideri pentru un adevărat proiect de țară!”, comentează europarlamentarul Victor Negrescu.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.