“De cine sa salvam satul Maramuresean”?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Azi, Prefectura Baia Mare a gazduit expozitia de fotografie “Arc peste timp-Viata satului din Maramures intre trecut si prezent. Casuta Bunicilor”.

Participantii au putut admira fotografii realizare de peste 2000 de elevi de nivel primar, gimnazial si liceal din intreg judetul Maramures, intr-o actiune de identificare si inventariere a elementelor si simbolurilor din zonele traditionale, cu specific maramuresean.

Au luat cuvantul, prefectul judetului Maramures Anton Rohian, primarul Catalin Chereches ,presedintele Consiliului Judetean Baia Mare, Zamfir Ciceu, dar si Grigore Lese declarat cetatean de oanoare,  care au vorbit despre carcterul satului maramuresean , civilizatia, respectul  si vina cetatenilor.

Intradevar, Maramuresul abunda in atractii culturale naturale si artizanale. De la bisericile de lemn si muzee la pietele satelor si la viata de zi cu a satenilor, conturand astfel o  senzatia a timpului care se opreste in loc.

Acum insa, multe traditii s-au pierdut si s-a format o identitate de elemente moderne si kitschuri. Portile sau casele traditionale sunt inlocuite cu un nou stil, cu influente moderne. Monumentele istorice sunt lasate in paragina, iar investitiile in cultura la nivel judetean sunt minime.       Cultura este un factor activ in societate, daca stim sa ne ocupam de ea, iar noi cetatenii suntem cei responsabili  pentru  aprofundarea noastra precum si a tinerelor generatii. Totodata noi suntem  vinovatii pentru pierderea autenticitatii si a traditiilor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

La finele  acestui frumos eveniment, copii imbracati in port popular au incantat publicul prezent prin cantece  precum si prin elementele portului popular care iti fura privirea.

Sa speram intr-o minune, sa speram ca lumea sa se trezeasca, sa intelegem ca modernitatea nu inseamna sa ne pierdem traditiile, sa ne pierdem portul, graiul, ci sa ne pierdem identitatea noastra pana la urma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.