De interes pentru băimăreni: cost redus pentru salubrizarea menajeră, achitat direct la bugetul local. Din 2020, toate platformele unde astăzi băimărenii depun deșeuri menajere vor fi subterane, ecologice, estetice. Acum avem 150, vom amenaja 200.
Am prezentat astăzi, alături de reprezentanții societății Drusal și împreună cu partenerul nostru, Consiliul Județean Maramureș, respectiv domnul președinte Gabriel Zetea, utilajele pe care Drusal le va folosi pentru salubrizarea menajeră pe raza municipiului Baia Mare. Este o nouă logică de operare pentru salubrizarea menajeră. Un proiect amplu, o componentă a unui proiect amplu, respectiv Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor în județul Maramureș. Din perspectiva noastră, a municipiului Baia Mare, ne bucurăm să fim primii care intrăm în acest proiect, să operaționalizăm acest proiect.
Începând de acum, în Baia Mare, avem utilajele pe care le-am solicitat prin caietul de sarcini, prin documentația de atribuire, de la mașinile de ridicat a deșeurilor menajere până la punctele de colectare îngropate sau alte tipuri de facilități, pubele sau alte chestiuni care țin de operaționalizarea acestui sistem. Municipiul Baia Mare își va asuma ca în 2020 să aibă toate puctele de îngropare, respectiv peste 200 de puncte de colectare îngropate. Pentru deșeurile voluminoase vom amenaja puncte de colectare cu suprafețe suficient de mari, împrejmuite, monitorizate video, dotate cu containere de mare tonaj, cu capace care vor fi manipulate de câte un angajat ce va avea în responsabilitate câte o astfel de platformă. În total vor fi aproximativ 2 centre de colectare în fiecare cartier. Asta înseamnă o investiție importantă a municipiului pe lângă ceea ce și-a asumat societatea Drusal, dar lucrul important pe care trebuie să îl știe băimărenii este faptul că din acest moment, contractul pe care îl au ca și persoane fizice cu societatea Drusal nu mai funcționează. Persoanele fizice vor plăti o taxă către municipiul Baia Mare. Această taxă, raportat la ceea ce au plătit până acum, este una redusă. Propunerea mea va fi către Consiliul Local să scădem de la 13 lei la 7 lei/persoană/lună. Sper ca aleșii locali să accepte această inițiativă a mea, pentru binele băimărenilor.
Pe de altă parte, societățile comerciale, persoanele juridice vor avea în continuare contracte directe cu societatea Drusal, fiind vorba de cantități mai importante de deșeuri, respectiv de operațiuni diferite față de ceea ce necesită persoanele fizice. Le doresc celor de la Drusal să fie foarte atenți la detalii, în ceea ce înseamnă colectarea deșeurilor. Nu îmi sunt cei mai simpatici pentru că e complicat. Această operațiune, care într-un fel se completează și cu salubrizarea stradală, unde în fiecare zi gestionăm și analizăm și monitorizăm puntele de colectare, pentru că eu cred că și unii dintre cetățeni trebuie să devină cetățeni cu adevărat și nu doar niște locuitori ai municipiului. Trebuie să înțeleagă ce înseamnă civilizație și ce înseamnă să îți arunci gunoiul de acasă în pubelă și nu lângă, ce înseamnă să îți arunci în punctul de colectare și nu la coșul stradal, dar sunt niște chestiuni pe care le vom aborda și împreună cu ADI Deșeuri printr-o informare foarte eficientă și activă și incisivă pentru a arăta tuturor cetățenilor ce înseamnă cu adevărat să fii cetățean și să respecți civilizația și să respecți comunitatea și orașul.