De Sânziene, in Maramureş

  In data de 24 iunie, cand creştinii sarbatoresc Nasterea Sfântului Ioan Botezatorul este şi ziua unei sarbatori stravechi, bogata in obiceiuri, care inca se mai pastreaza şi in satele Maramureșului: Sânzienele.  Aceasta sarbatoare are la origine un cult roman pentru zeita Diana, numele de Sânziana, aşa cum este cunoscuta sarbatoarea autohtona in special in Ardeal, provenind din “Sancta Diana”.

Se spune ca Sânzienele sunt nişte zane care traiesc pe campurile cu flori, fiind protectoarele naturii şi ale dragostei. In ziua de Sânziene, fetele culeg flori ce poarta acest nume si impletesc din ele cununi pe care le arunca pe acoperişul casei, ca sa afle cand se vor marita. Se mai spune ca cei care poarta aceste cununi pe cap, vor fi feriti de boli şi de necaz.

Deşi sunt zane bune, Sânzienele se pot mania atunci când nu sunt sarbatorite, aruncand vijelie şi grindina asupra oamenilor. Si cum nimeni nu-şi doreste asta, pe 24 iunie, în localitatile din Maramureş se organizeaza festivaluri în cinstea lor. In Borşa, au loc “Noptile de Sânziene“: in jurul orei 17.00, flacai calare purtand torte aprinse şi tinere cu buchete de sanziene se indreapta in alai spre un lac de la iesirea din oraş, unde vor avea loc ritualuri interesante dedicate Sanzienelor.

Alte sarbatori dedicate Sânzienilor:
– serbare campeneasca “Sânzienele“ – Baita de sub Codru
– festivalul folcloric “Cununa de Sânziene“ – Tautii Magheraus;
– festival folcloric “Hai Marii la Sânziene”- Rona de Jos;

La baza acestor ritualuri stau micile flori galbene, numite sanziene, ce cresc in poieni şi care sunt culese de fete, in muzica şi chiuiturile flacailor, pentru a le impleti apoi in forma de cerc pentru fete şi de cruce pentru baieti. Aceste cununi se pun in casa, pe uşi, pe porti, la ferestre, pe suri, pe stupi şi chiar in culturi, in credinta ca ele vor ocroti casa şi gospodaria, vor aduce noroc, sanatate şi belsug.

La noi in Maramures, sarbatoarea de Sânziene este o ocazie de intalnire pentru intreaga comunitate, in special pentru tineri, fiind considerata o sarbatoare a dragostei.

Sanziene flori

 

Sanzienele Maramures
             
ilovemaramures.com


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.