Decanul Baroului Maramureș, Andreicuț Florin, în prim-plan la Conferința Internațională a avocaților din Republica Moldova: adaptarea profesiei în era digitală și provocările viitorului!
Conferința Internațională a Uniunii Avocaților din Republica Moldova, desfășurată pe 9 septembrie 2024, a fost un eveniment deosebit de semnificativ pentru profesia de avocat, aducând împreună avocați și experți de renume din întreaga Europă. Acestă întâlnire a marcat a doua ediție dedicată Zilei Avocatului , 25 de ani de la fondarea Uniunii Avocaților din Republica Moldova și 10 ani de la instituirea Zilei Avocatului.
Evenimentul a oferit o platformă de lucru pentru dezbateri privind provocările și transformările cu care se confruntă avocații în contextul actual, atât la nivel național, cât și european.
Delegația din Republica Moldova a fost reprezentată de Stanislav Copețchi, secretarul de stat al Ministerului Justiției și Alexandru Țurcan, Decanul Baroului Chișinău.
Printre participanții de marcă s-au numărat personalități precum : Veronica Mihailov-Moraru, Ministra Justiției din Republica Moldova, Popescu Dorin, Președintele Uniunii Avocaților din Moldova, Roman Završek, vicepreședintele Consiliului Barourilor și Societăților din Europa ,Lydia Izovitova, președintele Asociației Naționale a Avocaților din Ucraina și Julie Couturier, Președintele Consiliului Național al Barourilor din Franța.
Din partea României la conferință au participat personalități de marcă din domeniul juridic, printre care:Ion Dragne-Vicepreședintele Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR), Serviu Stănilă- vicepreședinte UNBR/ Decan al Baroului Timiș ,Liviu Mihai-vicepreședinte UNBR/ Decan al Baroului Suceava ,Florin Andreicuț- Decanul Baroului Maramureș, Lucian-Bernd Săuleanu- membru al Consiliului Baroului Dolj, Mihai Bubatu- Președintele Casei de Asigurări a Avocaților, Alin Moruțan- Decanul Baroului Bistrița-Năsăud, Cătălin Filisan- Decanul Baroului Constanța, Ema Antonescu- Decana Baroului Prahova, Adrian Stancu-Decanul Baroului Bihor, Veronica Monecut-șef relații internaționale UNBR și alți reprezentanți.
În acest cadru, prezența decanului Baroului Maramureș, avocatul Florin Andreicuț, a avut o importanță specială. Invitația adresată avocatului Florin Andreicuț a reflectat recunoașterea contribuției semnificative la dezvoltarea profesiei de avocat în România și pe plan internațional.
În cadrul conferinței, Florin Andreicuț a adus în discuție perspective valoroase privind rolul avocaților în contextul reformelor juridice și provocările generate de evoluția rapidă a digitalizării în domeniu. El a subliniat necesitatea adaptării profesiei de avocat la noile realități, punând accent pe importanța formării continue și a solidarității între avocați pentru a face față provocărilor contemporane.
Totodată, Florin Andreicuț a evidențiat rolul fundamental al avocaților în promovarea statului de drept și în apărarea drepturilor omului, evidențiind faptul că aceste valori rămân centrale pentru profesie.
Prezența sa nu s-a limitat doar la sesiunile de discuții. Decanul Baroului Maramureș, Florin Andreicuț , a avut numeroase întâlniri de lucru, consolidând relația strânsă pe care o are cu Alexandru Țurcan, Decanul Baroului Chișinău. Colaborarea lor este un exemplu de cooperare transfrontalieră în domeniul juridic, orientată spre consolidarea relațiilor profesionale și schimbul de experiențe între avocații din cele două țări. Florin Andreicuț a subliniat, în discuțiile sale, importanța colaborării între barouri pentru a răspunde eficient provocărilor comune ale profesiei.
Evenimentul a continuat cu o vizită la Primăria Chișinău unde Decanul Florin Andreicuț a avut alături o delegație numeroasă de primari din Maramureș. Discuțiile au vizat inițiative de cooperare între autoritățile locale din România și Republica Moldova. Gazdele și-au manifestat interesul de a se înfrăți cu municipiul Baia Mare și alte primării din județul Maramureș, consolidând astfel legăturile la nivel european și promovând totodată, schimburile interculturale și administrative.
Decanul Florin Andreicuț este un susținător activ al acestor demersuri, recunoscând rolul crucial al avocaților în facilitarea unor astfel de parteneriate care promovează cooperarea regională și internațională.
Conferința a reunit un spectru larg de voci din domeniul juridic, facilitând un dialog esențial privind reforma justiției, asigurarea socială a avocaților, evoluția digitalizării în avocatură și menținerea statului de drept.