Decanul Baroului Maramureş, avocatul Andreicuț Florin, prezent pe frontul de luptă din Ucraina. Realitatea terifiantă a războiului prezentată pas cu pas!!!

Decanul Baroului Maramureş, avocatul Andreicuț Florin, prezent pe frontul de luptă din Ucraina. Realitatea terifiantă a războiului prezentată pas cu pas!!!

Membrii Baroului din Maramureş s-au aflat, recent în Ucraina, pentru a participa la o serie evenimente dedicate “ Zilei Limbii Materne” care a avut loc la Liceul “Mihai Eminescu” din Solotvino, Ucraina din comunitatea românească.

Delegaţia din Maramureş , reprezentată de către Decanul Baroului din Maramureș, avocat Andreicuț Florin și senatorul Cristian Niculescu Țâgârlaș , au  vizitat pentru câteva zile localitățile Herson, Nicolaev şi Odesa, zone grav afectate de război.

De asemenea, delegaţia a fost invitată şi la Rada Supremă-Parlamentul Ucrainei.

“Am depus o coroană de flori în numele Baroului Maramureş la statuia lui Mihai Eminescu din incinta liceului(…)Tot aici a avut loc şi un spectacol organizat de copiii liceului,  după care s-au ţinut cuvântările de rigoare. A fost prezent viceprimarul comunei Solotvino, preşedintele regional de la Teacev (…)În cursul aceleiaşi zile ( 21 februarie) spre seară, ne-am îndreptat spre Kiev ( capitală Ucrainei ).

În 22 februarie, împreună cu senatorul liberal Cristian Niculescu Ţâgârlaş, spre prânz,  am ajuns în localitatea Bucea, undeva în pareta de Nord-Vest a Kievului. Aici am depus o coroană de flori, în numele Uniunii Barourilor Naţionale din România, la monumentul ridicat în memoria celor peste 400 de victime care au murit în urmă agresiunii Federaţiei Ruse în Ucraina” a spus decanul Baroului Maramureş, avocat Andreicuț Florin.

În localitatea Bucea, peste 30 de copii au murit în urmă războiului provocat de ruşi.

Delegaţia din Maramureş  a continuat traseul  spre Irpin, Nicolaev, Herson şi Odesa.

Decanul Baroului din Maramureş, Andreicuț Florin,  a avut ocazia, alături de colegii din delegaţie să vădă distrugerile aduse de război şi suferinţa umană care greu ar putea fi descrisă prin cuvinte.

“Ne-am îndreptat spre localitatea Irpin, foarte bombardată şi distrusă, apoi am revenit la Kiev. În cursul serii, ne-am întâlnit cu un grup de parlamentari din Comisia Juridică a Radei Supreme ( Parlamentul Ucrainei) cu care ne am cunoscut în urmă cu trei săptămâni la Moisei (Maramureş) , localitate în care au avut loc cele trei comisii juridice din cele trei parlamente: România, Ucraina şi Moldova. Ei, fiind şi organizatorii vizitei, în Ucraina, îndeosebi în zonele afectate de război, Herson şi Odesa.

Noaptea am călătorit cu trenul pentru a ajunge în localitatea Nicolaev, localitate  în care linia frontului a fost stabilită în anul 2022, iar după nouă luni de ocupaţie au reuşit în decembrie 2023 să-i alunge din zona Nicolaevului ,pe ocupanţii ruşi, până dincolo de malul Niprului” a declarat Andreicuț Florin

Acesta a spus că, drumul dintre Nicolaev şi Herson este aproape distrus, iar clădirile sunt , una cu pământul.

“Între Nicolaev şi Herson sunt 50 de kilometri, drumul e distrus în totalitate, practic, aici nu mai există o casă întreagă. Am fost Posat-Proskovote, localitatea în toatalitate distrusă, am stat de vorbă cu oamenii, am vizitat adăposturile . O adevărată tragedie(…)Aici am fost sfătuiţi să luăm vestele anti-glonţ, pentru a ne putea  îndrepta spre Herşon, zonă de risc maxim. Am fost preluaţi de cei din administraţia locală(…)Orice discuţie are loc numai în subteran, iar Herşon este un oraş fantomă. În oraş a mai rămas mai puţin de 20% din populaţia activă, marea majoritate fiind bătrâni. Toate instituţiile de stat funcţionează la subsoluri. Spitalul e la subsol” a mai adăugat avocatul Andreicuț Florin.

Cele două spitale, unul de copii şi celălalt, municipal sunt distruse.

“Aici am avut o discuţie constructivă cu cei din administraţie , ei ne-au prezentat întreaga situaţie. Am fost sfătuiţi să purtăm în permanenţă veste anti-glonţ, inclusiv în clădirile din subsoluri. Riscurile unor trageri cu rachete erau enorme. Cele două spitale pe care le-am vizitat – Spitalul de Copii şi Spitalul Municipal, distruse. În Spitalul de Copii au tras, exact în noaptea de Revelion, cu o rachetă, fix în mijlocul clădirii, deşi, ştiau că nu e bază militară(…)totuşi au tras o rachetă. Spitalul Municipal a fost lovit de trei rachete, în ziua de Crăciun, în urmă cu două luni de zile(…). E un  crater de apoximativ 6 metri în fața spitalului, iar clădirile din zonă sunt distruse, spitalul e afectat. Au mai fost două lovituri de rachete, iar a patra lovitură de rachetă, dată într-o intersecţie a afectat grav spitalul, inclusiv pe directorul adjunct, rănit foarte grav(…).

Ruşii lovesc în toate instituţiile publice, clădirile sunt distruse în întregime , peste tot se văd placaje în geamuri şi saci de nisip” a declarat Andreicuț Florin

În ciuda acestei atmosfere terifiante, în subterană care se află delegaţia din Maramureş a fost organizată o frumoasă expoziţie de pictură a unui cunoscut artist.

De asemenea, delegaţia din Maramureş a fost invitată la finalul vizitei în

Parlamentul Ucrainei din Kiev, o mare onoare și un imens respect pentru reprezentanții Baroului Maramureș .

( JURNAL MM)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.