Deep Sound of Maramureș – pe harta muzicii lumii la Festivalul Ambasadelor          

”Deep Sound of  Maramureș” – proiectul creat de antropologul Peter Gate, compozitor și muzician experimentalist, ce constă în reinterpretarea sunetelor și a ritmurilor vechi maramureșene prin mijloace digitale experimentale împreună cu Ștefan Andreica, un virtuoz al muzicii tradiționale – a fost un punct important pe harta muzicii lumii propusă de Festivalul Ambasadelor. Peter Gate și Ștefan Andreica au susținut duminică, 10 septembrie, un concert extraordinar în cadrul celui mai mare festival multicultural din România.

Organizat de Asociația ESCU, festivalul s-a desfășurat în perioada 7-10 septembrie, reunind o lume întreagă sub cupola culturii. Expoziţii de artă etnografică, proiecții de film, conferinţe, ceremonii şi workshop-uri multiculturale, spectacole de muzică și dans, toate acestea au scos în lumină tradiţii ale unor ţări şi civilizaţii (aproximativ 50 la număr) care sunt reprezentate în România de ambasade, institute culturale, minorităţi şi asociaţii etnice, dar şi de organizaţii internaţionale.

Muzica lui Peter Gate și Ștefan Andreica a fost aleasă să încheie călătoria culturală și muzicală în jurul lumii, ce a trecut, doar în ziua e duminică, prin Bulgaria, Coreea de Sud, Angola, Peru, Brazilia, Armenia, Iran, Siria, India și Argentina. Conceptul propus de Peter Gate pentru acest eveniment a fost un electro-fusion între sunete ancestrale maramureșene și ritmuri africane, o colaborare inedită ”Deep Sound of Maramureș” și ”Ikhaya Band”. Ikhaya Band este o trupă de specialiști africani cu experiență de peste 10 ani în domeniul muzical. Promovează muzica tradițională africană, folosind în special un instrument muzical care a ajuns să simbolizeze Africa în toată complexitatea ei: toba africană numită ”djembe”. Reinterpretând substratul ancestral printr-un limbaj muzical modern, concertul a reușit să îmbine două culturi din colțuri diferite ale lumii, demonstrând universalitatea limbajului muzical, a sunetelor și a ritmurilor.

Deschiderea, viziunea, improvizația, trăirea au caracterizat reprezentația ce a fost apreciată atât de public, cât și de artiștii veniți la festival din toate colțurile lumii. Urmează și alte colaborări internaționale deosebite.

Foto credit: Mădălina Corina Diaconu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.