Demisie „suspectă” la Spitalul de Boli Infecţioase şi Psihiatrie Baia Mare

La mai puţin de 48 de ore de la angajare, o asistentă medicală de la Spitatul de Boli Infecţioase şi Psihiatrie Baia Mare a demisionat. Ar fi vorba despre o alegere făcută din motive de ordin personal dacă de numele doamnei respective nu ar fi legat un scandal cu ecouri care au ajuns până la DNA.

La jumătatea lunii iunie, în presa locală au ajuns zvonuri  potrivit cărora managerul interimar al unităţii medicale, Mircea Ciocan ar fi fost chemat să dea explicaţii la DNA, legat de un concurs organizat la Spitalul de Boli Infecţioase şi Psihiatrie Baia Mare. Potrivit informaţiilor, examenul ar fi fost unul „cu dedicaţie” iar cel care ar fi orchestrat totul ar fi fost chiar Mircea Ciocan.

Din informaţiile apărute reieşea că Mircea Ciocan ar fi încălcat flagrant metodologia de organizare a concursului, respectiv ar fi elaborat subiectele cu mult înainte de examenul propriu-zis. Mai mult,  comisia de rezolvare a contestaţiilor ar fi fost cea care a reexaminat concurentele care au reclamat rezultatele slabe obţinute, lucru de asemenea ilegal.

O privire aruncată pe pagina de Internet a unităţii medicale confirmă informaţiile apărute în presă. Astfel, concursul pentru două posturi de asistente medicale a fost anunţat pe data de 18 mai 2017 şi organizat pe 8 iunie, proba scrisă, respectiv 12 iunie, proba orală.

La proba scrisă desfăşurată în data de 8 iunie 2017 s-au înscris 14 candidaţi dar s-au prezentat numai 13 din care au fost declaraţi admişi 3. Cei trei au obţinut note foarte mari la proba scrisă, respectiv 9.50,  8.00 şi 7.50 numai că au „gafat” la proba practică unde nu au reuşit să ia note de trecere. Astfel, notele obţinute au fost: 4.22, 6.00 şi 6.83. Este greu de crezut ca un candidat care a obţinut la proba scrisă nota 9.50 poate să ia la proba practică doar 4.22, în condiţiile în care întrebările au fost selectate din materia pregătită deja pentru proba scrisă.

VEZI: Proces-verbal-proba-interviu-concurs-08.06-12.06.2017

La mai puţin de 24 de ore de la interviul „catastrofal”, notele celor trei concurenţi au „crescut miraculos” fiind declaraţi toţi trei admişi, dar la final doar două doamne au fost angajate, diferenţa fiind făcută de 28 de sutimi de punct. Astfel, concurenta care a reuşit să răspundă la proba practică doar pentru nota 4.22 a reuşit să obţină ulterior nota 7.87.

VEZI: Proces-verbal-proba-interviu-concurs-08.06-12.06.2017-dupa-contestatii

Pe numele managerului interimar Mircea Ciocan a fost făcută o plângere penală legată de modul în care a organizat acest concurs dar acesta a rispostat spunând că din unitatea pe care o conduce cu titlu interimar ar fi dispărut documente, lucru care nu a fost deocamdată dovedit. Mai mult, filmările pe care acesta le-a adus drept dovezi nu au nicio legătură cu respectivul concurs, fiind făcute în luna aprilie, cu două luni înainte de scandal.

VEZI: Proces-verbal-rezultate-concurs-08.06-12.06.2017

Seria de ilegalităţi ar fi continuat cu angajarea celor două asistente în regim de urgenţă deşi contractele de muncă ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 iulie. Cert este că la  foarte scurt timp după semnarea actelor, una dintre asistentele promovate a demisionat, speriată probabil de amploarea pe care a luat-o scandalul.

Mai mult, în cazul în care organele de anchetă, care se pare că au intrat deja pe fir, vor dovedi că examenul a fost unul „aranjat”, asistentele angajate vor trebui să dea înapoi banii primiţi drept remuneraţie.  Scandalul este o pată pe numele Spitalului de Boli Infecţioase şi Psihiatrie Baia Mare, un spital performant, cu renume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.